Type Here to Get Search Results !

Епископ Атанасије: Спасење почиње покајањем


У Недељу по Богојављењу, 21. јануара 2024. године, Његово Преосвештенство Епископ милешевски г. Атанасије служио је Свету архијерејску Литургију у манастиру Свете Тројице у Пљевљима. 


Звучни запис беседе


Саслуживали су настојатељ манастира Свете Тројице игуман Зосима, протојереј Никола Олић, јеромонаси Јован и Матеј,  и протођакон Иван Савић.

Поучавајући сабрани верни народ Епископ Атанасије је у пастирској беседи, између осталог рекао: – Благодаримо Богу на овој данашњој служби, што нам је дао да будемо учесници Божанске Литургије у овој светињи, у месту које је освећено Литургијама служеним овде вековима. И самим уласком у овај свети храм човек се прожме благодаћу Божјом, светошћу, а још ако се Богу обрати у молитви онда благодати Божјој нема мере, толико је изобилна.

– Подсећамо се на оне речи Господа Христа, које чусмо данас прочитане, које је Он говорио на почетку своје спасоносне проповеди. Започео је своју мисију, своје дело спасења, истим позивом на покајање, започео је проповед исто онако како је проповедао и Његов Крститељ, позивом на покајање. Спасење почиње покајањем.

– Господ започиње своје дело, своју проповед, речима: Покајте се јер се испунило, јер се приближило време припреме, време очекивања, Он, Спаситељ, је ту, дошао је, и испуниће своје обећање. Он је дошао да нас уведе у Царство Своје. А од нас се тражи та припрема да се отворимо према Царству Његовоме, да се окренемо к Њему, да се оставимо свих погрешних путева и да започнемо нови живот, са Њиме, Господом нашим, од кога се нећемо одвајати.

– Господ је за спасење одредио покајање, ми прихватамо да се покајемо, прихватамо да се одрекнемо својих грехова, да се одрекнемо греховних путева, и само са Господом да будемо у Царству Његовоме, беседио је Епископ Атанасије, пожелевши свима срећно даље празновање.

У манастирској трпезарији приређена је трпеза љубави а након тога Преосвећени је одржао краћи радни састанак са братством манастира Свете Тројице на коме су разматрана текућа питања манастирског монашког живота.


Извор: Епархија милешевска