Type Here to Get Search Results !

Афрички бискупи одбијају давање благослова хомосексуалним паровима

Наставља се дебата у Католичкој цркви о ватиканској декларацији о принципима Fiducia supplicans. - Кардинал Амбонго: Писмо из Дикастерија за верска питања изазвало је „ударни талас“ и неспоразуме у Африци.


Афрички бискупи великом већином одбијају давање благослова хомосексуалним паровима што је предложио Ватикан и истовремено желе да задрже јединство са Папом. Ово произлази из изјаве председника Свеафричког бискупског савета кардинала Фридолина Амбонга објављене 11.1.2024. у Риму. Амбонго је надбискуп Киншасе и уз то члан Већа кардинала, које саветује Папу о фундаменталним питањима. Бискупске конференције у Африци сматрају да се предложени благослови не могу проводити у Африци „а да не изазову скандал“, пише председавајући Савета свеафричких бискупских конференција.

У саопштењу  кардинал Амбонго сумира резултате истраживања свих бискупских конференција Африке и Мадагаскара одржаних у протекле две недеље, што је реаговање на декларацију „Фидуциа супликанс“ ватиканске верске власти од 18. децембра 2023. У тексту декларације је шеф Дикастерија вере, кардинал аргентинске курије Виктор Фернандез, уз сагласност Папе препоручио благослов за истополне парове и истовремено нагласио да се мора искључити  евентуална забуна са светом тајном брака.

У сада објављеној Амбонговој поруци наводи се да је изјава из Рима изазвала „ударни талас“ и неразумевање у Цркви у Африци, а нарочито немир међу верницима и свештенством. Истраживање које је тада покренуто на бискупским конференцијама пројавило је широк консензус на тему брака и породице и уједначен однос према истополним паровима.

„Фидуциа супликанс“ наглашава да црквено учење о хришћанском браку и сексуалности остаје „непромењено“, резимира Амбонго; стога, афрички бискупи „не сматрају исправним да благосиљају хомосексуалне заједнице или парове истог пола, „пошто би у нашем контексту изазвало забуну и било у директној супротности са културолошким нормама афричких друштава“. Текст се наставља: ​​„Језик Фидуциа супликанса је сувише суптилан да би га обични људи разумели. Штавише, није баш убедљиво да људи који стално живе као пар неће полагати право на легитимитет свог статуса.“


За наш портал превод са немачког приредио:

протођакон Радомир Ракић, 

сарадник информативно-катихетског портала "Ризница"


Извор: Кathpress.at