Type Here to Get Search Results !

Светосавска академија у Колашину

“Светога Саву сви носимо у својој души појединачно, али је изузетно важно да га и заједнички прослављамо, да се истовремено наситимо Божије љубави која дјелује преко Светога и да се наситимо братске љубави кроз наше заједништво које јача и утврђује се благословом Светога Саве. Њему је најугодније да идемо Божијим путем, да будемо чеда Божија, али и да љубимо једни друге да бисмо испунили заповијести Божије и на такав начин се спасавали”, поручио је вечерас, 30. јануара, Његово високопреосвештенство Митрополит црногорско-приморски г. Јоаникије на Светосавској академији у Центру за културу у Колашину.


Поздрављајући сабране, међу којима су били и Андрија Мандић, предсједник Скупштине Црне Горе, Петко Бакић, предсједник Општине Колашин, архимандрит Рафаило, игуман манастира Морача, Високопреосвећени Митрополит је нагласио да на светим богослужењима славимо светитеље Божије који су присутни у нашем животу, који су се за вријеме свога земаљскога живота сјединили са Христом и добили од Бога ту благодат и милост да нас остале приводе Христу, да нас облаче у благодат Светога Духа. Појаснио је да када на такав начин славимо угоднике Божије, онда и ми добијамо благослов јер је Господ рекао да ће прославити оне који Њега славе, а исто тако Он прославља и оне које славе Њега у Његовим светима, па се тако сви освећујемо. Међутим, имамо потребу, како је истакао, нарочито када прослављамо Светога Саву, скоро као и за Божић и Васкрс, да се саберемо у највећем броју и на оваквим свечаностима.

“Свуда прослављамо Светога Саву гдје год српски народ живи и у нашој отаџбини у Црној Гори и много шире, у нашој широј отаџбини и у дијаспори, све нас Свети Сава обједињује и сабира под свој свети омофор”, бесједио је Владика и подсјетио да је тако било и у нашој прошлости па је већ од 18. до средине 19. вијека Свети Сава постао свеопшти заштитник школа, професора и ђака.

По његовим ријечима Свети Сава је узор сваком свештенику и монаху, сваком ђаку и наставнику, сваком трудбенику и сваком родољубу, сваком који се жртвује за свој род. Он се жртвовао и за вријеме свога живота, али се жртвовао за свој род и својим светим моштима. Владика је казао да је он тај светитељ који се и послије свога упокојења још једном разапео за свој народ на Врачару и из тог распећа никао је величанствени храм српскога рода – Храм Светога Саве на Врачару који је најљепша задужбина и нешто најузвишеније, које је наше покољење Божијим благословом и трудом наших светих патријарха у овом времену завршено.

“Нека буде срећан овај празник који још прослављамо, нека се Божији благослов молитвама Светога Саве излије на све вас, посебно на ђаке и на наставнике и на свештенике и на цио наш напаћени народ. Нека Свети Сава донесе утјеху и радост и Божију милост у све домове, у све породице, да идемо Божијим путем и да заједнички прослављамо једнодушно, једномислено, једним устима и једним срцем и Бога и Светога Саву”, казао је Његово високопреосвештенство Митрополит црногорско-приморски г. Јоаникије.

Након Митрополитовог поздравног слова, светосавску бесједу произнио је проф. др Милован Бојић.

У културно-умјетничком програму учествовали су: драмски умјетник хаџи Петра Божовић, хор ”Преподобна мати Ангелина” из Никшића, народни гуслар Рајо Војиновић, КУД “Мијат Машковић” из Колашина и пјевачка група “Ђуде”, етно појац Маша Војводић и полазници школа вјеронауке при Храму Светог Димитрија. Програм је водио Миљан Живковић.

Светосавском академијом у Колашину, коју су организовале Црквена општина Колашин и Скупштина општине Колашин, завршене су овогодишње светосавске свечаности у Митрополији црногорско-приморској.


Извор: Митрополија црногорско-приморска