Type Here to Get Search Results !

У Краљеву представљен рад Задужбине Хиландара


У оквиру серијала Водич кроз установе културе, а у сусрет Савиндану, у краљевачкој библиотеци представљен је рад Задужбине Светог манастира Хиландара. 


Ова културна, добротворна и образовна установа основана је 2002. године са мисијом „сведочења православних хришћанских вредности и одговорности за опште добро у савременом друштву и изазовима које оно намеће”, те „бриге о духовној, културној, уметничкој и историјској баштини Светог манастира Хиландара и Свете Горе и њеном представљању, улози и очувању у савременим околностима”. Задужбина води обнову Манастира Хиландара, након великог пожара 2004. године, има богату издавачку делатност, бави се добротворним и хуманитарним активностима. О свему томе на програму у Краљеву говорили су Миливој Ранђић, директор Задужбине, Гордана Гаврић, уредник научних и стручних издања, и Дејан Ристић, уредник богословских издања.

Миливој Ранђић је присутне упознао са практичним питањима организације Задужбине, њеног статуса у вери засноване установе која обавља важне послове од националног интереса. Он је нагласио да Задужбина поред високо образованих стручњака запошљава и велики број физичких радника, најразличитијег усмерења, јер се једино на тај начин може реализовати велики задатак обнове српске светиње која ужива статус грчког културног споменика и има посебан административни и територијални положај. Ранђић је говорио и о занимљивим примерим из историјата Свете Горе који на најбољи начин потврђују углед и престиж српске царске лавре.

Гордана Гаврић је говорила о издавачком подухвату Задужбине – објављивању књиге „Свети краљ Милутин:  Владар на раскршћима светова”, која је добила важне награде: „Владимир Ћоровић”, Награду Матице српске за најбоље дело у области историје „Иларион Руварац” и Награду Ђурђа И. Јелинића, коју додељује Државни архив Србије. Гордана Гаврић је публици представила и издавачки план Задужбине за наредни период, посебно нагласивши књигу Габријела Мијеа, француског археолога и историчара, те издања која су резултат успешне сарадње са Заводом за заштиту природе Републике Србије.

Теолог Дејан Ристић је осветлио библиотеку „Хиландарски путокази”, у којој је објављено више од 50 наслова теолошке литературе. Он је истакао да је мисија манастира Хиландара кроз светоотачку литературу наставак мисије проповеди Јеванђеља и представља остварење заповести Христове Апостолима да мрежама благодати и смисла спасавају људе из мора бесмисла и живота без благодати Божје. Знајући потребе људске природе, не пренебрегавајући и њене телесне потребе, Хиландарци постављају пред нас богату и разноврсну трпезу здраве духовне хране, која нам обезбеђује, не само дуг живот на овом свету, него и наслеђе вечног живота и спасења у Христу.

Програм је привукао велику пажњу Краљевчана и отворио многа питања за неке будуће сусрете.


Извор: Хиландар