Type Here to Get Search Results !

Епископ Теодосије служио у Ђурђевим ступовима


У манастиру Ђурђеви ступови код Новог Пазара, Епископ рашко-призренски г. Теодосије служио је Свету архијерејску литургију, уз саслуживање игумана манастира Сопоћани, архимандрита Теоктиста; игумана манастира  Ђурђеви ступови, протосинђела Гаврила; као и свештенослужитеља новопазарског и митровичког намесништва. 


Епископ се верном народу обратио тумачећи данашње Јеванђеље о богаташу, тачније тумачећи стихове „Лакше је камили проћи кроз иглене уши, него богаташу ући у Царство Божије“.

„Драга браћо и сестре, данас смо чули речи Јеванђеља, које нам јасно и недвосмислено говоре о томе шта је човеку потребно да задобије живот вечни. Чули смо причу о богаташу, који је, верује се, имао све што је у земаљском животу могао да има, али, то му, наравно, није било довољно, и  он се обраћа Господу „Учитељу добри, шта да учиним, па да наследим живот вечни“? Господ га, поред старозаветних заповести да: Не чини прељубу; да не убија; да не украде; да не сведочи лажно; да поштује оца својега и матер своју, позива и да прода све што има и да раздели сиромасима, како би стекао богатство на небу. Нажалост, богаташ није био спреман на то, јер није схавтио суштину онога што му је Господ рекао. Он је био толико везан за овај живот и за овоземаљско богатство, да није могао да разуме Господњу поруку о одрицању свега зарад задобијања онога што је непролазно. Тако и ми, данас смо толико окупирани овоземаљским животом, да нисмо у стању да размишљамо о будућем и непролазном. И живот нам прође грцајући и штедећи нешто што не моћемо понети из овог живота. Оно, пак, што ћемо понети, јесте оно што другоме дајемо и оно добро што другима учинимо.“

Након Свете Литургије, игуман Гаврило је заједно са братијом приредио трпезу љубави за све присутне.


Извор: Епархија рашко-призренска