Type Here to Get Search Results !

Божић у Подгорици


Митрополит црногорско-приморски г. Јоаникије служио је данас у недјељу 7. јануара, на празник Рождества Господа Исуса Христа, на Божић, Свету божићну литургију у Храму Христовог васкрсења у Подгорици, уз присуство великог броја свештенства, монаштва и вјерног народа.


Високопреосвећеном Митрополиту саслуживало је свештенство: протојереји-ставрофори Драган Митровић и Далибор Милаковић, протојереји: Миладин Кнежевић, Остоја Кнежевић, Бранко Вујачић, Никола Пејовић, јереји: Велимир Бугарин, Константин Дојић, као и јерођакон Сионије (Зорић) и ђакон Ведран Грмуша.

Након одслужене Божићне литургије сабранима се обратио Митрополит црногорско-приморски г. Јоаникије, чије обраћање преносимо интегрално:

,,Мир Божији, Христос се роди!

Дивно смо, драга браћо и сестре, дочекали и прославили Рођење Христово, један од најрадоснијих празника у току године. Прослављали смо и са светим богослужењима и са нашим дивним народним обичајима, нарочито са налагањима бадњака по свим градовима, најчешће и по селима у Црној Гори, а све то чинимо у славу доласка Спаситеља свијета к нама.

Ономе коме се са нама изједначио, Њему славу узносимо и Њега величамо јер је и Он нас узвеличао и вратио у наручје Бога и Оца, те смо сви као синови и кћери Божије у заједници и међусобној љубави славили и пјевали, обједињавали се у Духу Светом, у вјечној и непролазној  радости Новога живота у Христу.

Нека ово наше окупљање око Богомладенца Христа, посебно у светим храмовима буде на благослов свима. Не можемо никако избројати, нити нам је то циљ, али знамо да је веома велики број православних хришћана у Црној Гори  узео учешћа у светим богослужењима, да су се многи причестили Светим тајнама Христовим, да су на најљепши начин дочекали овај Божић и да су се испунили љубави Божије, почевши од поноћних литургија, раних литургија по нашим храмовима. Све је било пуно, па ево и на овој Литургији у Саборном храму – десет свештеника је данас овдје причешћовало вјерујући народ, и старије и млађе, омладину, нарочито дјецу.

Посебно желим да поздравим дјецу која су нам тако лијепо украсила овај Божић, нарочито овдје у Подгорици, али и у другим мјестима. То нам је велика радост јер и тиме се показује да се Господ Исус Христос оваплотио и постао као једно од ове наше дјеце које пјева у хору. Такав је и Он био у њиховоме узрасту, с тим што је носио тајну свога божанства сакривену у људској природи. Ето како је Господ устројавао спасење рода људскога, на такав начин што је примио људску природу и постао дијете, рођен од Пресвете Дјеве Богородице силом Духа Светога.

Свима на здравље и на радост! Посебно желим да поздравим овдје присутне представнике Владе Црне Горе и Управе Главног града Подгорице, као и католичког свештеника господина Јанеза који је увијек као брат у Христу са нама на свим нашим важним догађајима, као и што наше свештенство поштује и католичке свештенике и све њихове народне обичаје.

Добро нам дошли, свима на радост, здравље и срећу, нека ова радост која је дошла са Неба у наше домове, наше душе, наше породице,!буде вјечна и нека остане увијек у нашим домовима, породицама и нашој заједници, Амин Боже дај!

Мир Божији, Христос се роди!”

Божићној литургији су присуствовали и представници Владе и Скупштине Црне Горе и градске власти – потпредсједник Владе Момо Копривица, предсједница Скупштине Подгорице Јелена Боровинић Бојовић, државни секретар у Министарству просвете, науке и образовања Драган Бојовић и Велимир Ђоковић, шеф кабинета предсједника Скупштине Црне Горе Андрије Мандића.


Извор: Митрополија црногорско-приморска