Type Here to Get Search Results !

Епископ Исихије на Богојављење служио у ваљевском Саборном храму

Празник Богојављење- спомен на чудесан догађај Крштења Господа Христа и јављања Тројичног Бога на реци Јордан, и ове године, у Епархији ваљевској протекао је у знаку молитвених и духовно- витешких манифестација. 


Светом Архијерејском Литургијом у Храму Васкрсења Христовог је началствовао Преосвећени Епископ ваљевски Г. Исихије, уз саслуживање свог заменика протонамесника Филипа Јаковљевића и више свештенослужитеља, као и појање певнице и хорова „Хаџи Рувим“ и „Емануил“ са диригентом Вањом Урошевић, те молитвено учешће верног народа међу којима су били градоначелник Ваљева Лазар Гојковић, начелник Колубарског округа Милош Милутиновић, представници Војске Србије, Полицијске управе и јавних установа. По Литургији, уследило је велико освећење воде, а потом се литијски дошло до Беркове бране на реци Градац, која је тринаести пут била домаћин Богојављенског пливања за Часни Крст. Ове године, трка је окупила рекордан број такмичара, њих 93, од чега две жене и девет припадника Војске Србије. Сви они су и победници такмичења. Свештеника Дејана Трипковића, једног од најзаслужнијих за трајање ове манифестације током тринаест година, Владика Исихије је одликовао чином протонамесника.

„Бога нико видео није, али Га је Јединородни Син објавио Собом“, подсетио је на јеванђељске речи Владика Исихије у богојављенском слову у Храму Васкрсења Христовог. Син Божји се јавио као човек од тридесет година, са зрелошћу за јавну службу по ондашњим законима, Отац се јавио тајанственим гласом са неба, а Дух Свети у виду голуба. То тајанствено и надумно дело извршава се данас посредством изузетног светитеља Божјег- Јована Крститеља, претече и пророка Господњег, по телу сродника Господа Христа, који се удостојава да објави свету и крсти старозаветним крштењем Спаситеља света, навео је Владика Исихије. Подсетивши на детаље из житија Светог Јована Претече, ваљевски архипастир је навео да је он равнао путеве Господу Христу, проповедао у пустињи, насупрот бројним проповедницима који су то чинили по градовима, крштавао је и народ је долазио њему да слуша реч Божју, принесе покајање и крсти се, не знајући да се тако спремају за долазак Господа. 

 Господ долази, а Свети Јован Крститељ, будући светог живота, једини је који Га препознаје. Бива поражен када Син Божји тражи од њега смирено, скромно и понизно да Га крсти, како би се испунила свака правда. 

Он (Господ) долази и испуњава сваку правду, а то нас учи да и ми треба да испуњавамо правду, православно учење и учење Свете Цркве, која је у Духу Светом рођена и у којој смо у Духу светом и ми крштени. Иако није имао греха, прихватио је очишћење на Себе. Тако и ми, ако осећамо да смо исправни, да смо у врлини, морамо да прихватимо оно што Црква нуди као лек, а то су подвиг и покајање, исповест, пост и молитва. Та средства спасења нас спремају за Бога- поучио је Владика Исихије.  

Вода, освећена погружавањем Господа, прожима свет и наша бића. Данас, након Свете Литургије, освећује се вода испред цркве, коју људи  носе својим кућама и са надом и вером у Бога је употребљавају као најсветији лек. Такође, рекао је Владика Исихије, освећују се и реке. Њима се природа обнавља и посвећује Богу, истакао је он, благосиљајући све да чистих срца прилазе Светој тајни причешћа и свој ум освећују покајањем, како би освећена твар била на корист и спасење. За узоре имамо Светог Владику Николаја и Преподобног Оца Јустина, који су у нашим крајевима просијали мудрошћу и побожношћу, закључио је Владика Исихије. 

На брани реке Градац, која носи име „Беркова“ по истакнутом ваљевском историчару и писцу Велибору- Берку Савићу приређен је културно- уметнички програм и одржано тринаесто пливачко надметање за Часни Крст. Ове 2024. године број учесника достигао је рекордних 93, од чега су две жене и девет припадника Војске Србије. Најмлађи учесник био је петнаестогодишњи гимназијалац Лазар Миликић, док је са 61 годином најстарији био Видан Јокић, појац и вишеструки учесник трке. Московљанка Татјана Матвеева била једина је учесница из иностранства. Након поздравних речи, које је упутио са градоначелником Лазаром Гојковићем, Владика Исихије је спустио крст у воду. Пливало се 33 метра у спомен на Спаситељеве земаљске године, са једне обале Градца на другу. Ове године, сви такмичари су проглашени победницима и Епархија ваљевска их је у знак благодарја пригодно даривала.

У културно- уметничком програму наступили су истакнути музички уметници из Ваљева: Марко Томић, Лука Јездић и Петар Ружичић. 


Извор: Епархија ваљевска