Type Here to Get Search Results !

Сабор Светог Јована Крститеља – крсна слава Епископа Исихија


„Прослављамо онога који се удостојио да крсти онога кога је он проповедао“, Владика Исихије.


Свети Јован Крститељ, највећи рођени од жене, који је целим својим бићем посведочио Васкрслог Господа, прослављен је молитвено у Саборном Храму Васкрења Христовог у Ваљеву. У присуству великог броја верника, од којих многи славе Светог Јована као крсну славу, Свету Архијерејску Литургију је служио Његово Преосвештенство Епископ ваљевски г. Исихије, коме је Претеча Господњи такође заштитник. Беседио је протонамесник Филип Јаковљевић, архијерејски заменик Владике Исихија, који је поручио сабранима да је узалуд вера наша ако не видимо Господа онако како га је видео Свети Јован, а на крају Литургије ваљевски архијереј је подсетио да прослављамо онога који се удостојио да крсти онога кога је он проповедао.

„Свети Јован је први који је у видљивом човеку видео невидљивог Бога, односно први који објављује да је Христос Син Божји“, рекао је отац Филип у литургијској проповеди, додавши да је узалуд вера наша ако не видимо Господа онако како га је видео Свети Јован. А он је, за разлику од фарисеја, схватио да Господ узима све грехе света, а васкрсењем је победио смрт, истакао је беседник који је други део проповеди посветио светом причешћу, нагласивши да треба да се причешћујемо онолико пута колико жудимо за Христом. „У светој чаши је живот, у њој је опрост грехова“, закључио је архијерејски заменик Епископа Исихија.

По отпусту, Преосвећени је честитао празник и славу свечарима, пожелевши да им Свети Јован увек буде на помоћи. „Прослављамо онога који се удостојио да крсти онога кога је он проповедао“, рекао је Владика Исихије.

Његовом Преосвештенству су, поред архијерејског заменика, саслуживали игумани манастира, архијерејски намесници и ваљевски свештенослужитељи уз појање Хора свештеника и богослова под управом протонамесника Бранка Чолића.


Извор: Епархија ваљевска