Type Here to Get Search Results !

Митрополит Јоаникије: Смирење је непобједиво


Његово Високопреосвештенство Митрополит црногорско-приморски г. Јпоаникије сужио је јутрос, на празник преноса моштију Светог Игњатија Богоносца Свету службу Божију у Цетињском манастиру.


Саслуживало му је цетињско свештенство и свештеномонаштво.

У литургијској бесједи Владика је рекао да су свети јеванђелисти Марко, Матеј, Лука и Јован оставили личн печат на описивање живота на земљи Господа Исуса Христа.

“Видимо лични печат на њиховим дјелима, али сви говоре о истом”, рекао је он.

Тумачећи данашњу јеванђелску причу о жени Хананејки, која није припадала јеврејском народу, рекао је да је та Хананејка показала карактер и изградила истинску вјеру.

“Господ, који привидно не обраћа пажњу на њу, заправо испитује њену вјеру и употребљава ријечи које би употребили и Јевреји. За Јевреје су сви оји припадају другом народу били пси, па Господ употребљава ту ријеч. Али, он то чини да би посрамио Јевреје. А она смирено, не одустајући, не љутећи се, каже: Да Господе, али и пси једу мрва који падају са трпезе дјеце Израиљеве. А Господ онда похвали њену вјеру и каже: Нека ти буде како хоћеш”, казао је Владика.

Митрополит Јоаникије истиче да ова Хананејка није једина жена која је похваљена због вјере.

“Другој је рекао: Нека ти буде по вјери твојој. Стварно се чуда догађају. Господ је чинио чуда, и свети Његови су чинили чуда. Али треба да имамо у виду и то да су се чуда догађала тамо гдје је заиста било потребно. И била је потребна вјера да би се чудо догодило, вјера онога над којим се чудо догађа”, објаснио је Митрополит црногорско-приморски.

Хананејкина кћерка се ослободила, објаснио је он, ријечју Господњом и вјером.

“Видите каква је њена воља, али и какво је њено смирење. А права и истинита вјера треба увијек да има све то. Није довољно само чути и исповиједити да је Господ Исус Христос спаситељ. Треба, да бисмо ту вјеру и то исповиједање одржали у све дане нашега живота, да имамо и јаку вољу и велико смирење. А воља и смирење се негдје изједначавају”, нагласио је Митрополит Јоаникије.

Додао је да је вјерс врхунска врлина, али да ни она не може да опстане када дођу тешка искушења ако нема воље.

“И не само воље. Смирење је необјашњива врлина која у себи сабира све. То је врлина Господа Исуса Христа, коју је само Он могао да пројави на савршени начин, а онда је дао и својим ученицима и онима који у Њега вјерују. А оно, смирење јр нрпобједиво”, закључио је Митрополит Јоаникије.


Извор: Митрополија црногорско-приморска