Type Here to Get Search Results !

Четрдесет дана од упокојења блаженопочившег бугарског патријарха Неофита


Прошло је 40 дана од блаженог упокојења поглавара Бугарске православне цркве – бугарског патријарха Неофита. Јака киша у недељу, 21. априла, није омела десетине православних хришћана да се поклоне и помоле за душу покојног патријарха, и да молитвено учествују на парастосу који је служен у Митрополитском саборном храму Свете Недеље у Софији. 

Светом Литургијом началствовао је Његово Високопреосвештенство Митрополит Врачански Григорије, потпредседник Светог Синода и Викар удове Софијске епархије, уз саслужење великог броја архијереја, презвитера, ђакона и свеколиког сабраног народа Божјег. 

После свете Литургије служен је помен поводом четрдесетог дана од упокојења патријарха бугарског Неофита. На помену су, поред свештенства, саслуживали Њихова Високопреосвештенства митрополити пловдивски Николај, западни и средњоевропски Антоније и доростолски Јаков. На крају парастоса митрополит Григорије се обратио сабраном народу беседом у којој је, између осталог, рекао:

- За све нас је најсветији бугарски патријарх и софијски митрополит Неофит био прави пример личност, монаха и хришћанина, епископа и поглавара наше Православне Цркве. Његово сећање биће сећање на оца који воли, спреман да свагда прашта и прилази Христу и Цркви – са добрим речима и мудром поуком памтиће се поколењима у нашој светој Цркви осетити његову очинску љубав и подршку, знајући да сада, када га више нема међу нама, имамо у његовој личности још једног љубљеног молитвеника пред престолом Божијим - рекао је Митрополит Григорије, чију беседу у целости можете прочитати ОВДЕ

У молитви су учествовали председник Народне скупштине Росен Жељазков, вршилац дужности премијера Димитар Главчев, политичари, јавне личности и многи православни хришћани. Појање свете Литургије принео је хор Митрополитског Саборног храма Свете Недеље, а на парастосу и малом помену – хор „Свети Наум Охридски“ са диригентом др Андрејем Касабовим.

На гробу патријарха Неофита, који се налази испод колонаде Саборног храма митрополије, служили су митрополити и архијерји Бугарске Православне Цркве.

Непрекидна река народа, који није престајао током последњих четрдесетак дана да показује љубав и духовне плодове блаженопочившег и свештеног бугарског патријарха који се трудио на делу Цркве. Са сузама у очима верници су положили цвеће у на место погреба патријарха Неофита и помолили се за њега, да га Господ прими у Царство Небеско међу светима. Нека му је вечна и благословена успомена!


Превод са бугарског приредила

редакција портала "Ризница"

Извор: Вg-patriarshia.bg