Type Here to Get Search Results !

Митрополит Теодосије (Снигирјов): Људима се суди због вере

Људима се суди због вере не само у Украјини, већ и у Финској, али у Финској је била заштићена слобода говора – да ли ће тако бити и у Украјини? 


Коментар митрополита Теодосија (Снигирјова) на друштвеној мрежи, на новој страници међународне алијансе „Црква против ксенофобије и дискриминације“ у вези са тужбом против члана финског парламента због цитирања Библије на Твитеру: 

„Као члан алијансе Црква против ксенофобије и дискриминације, желим да подржим став финског посланика Päivi Räsänen у случају када је оптужена за такозвани „говор мржње“ заснован на њеним верским уверењима.

Бивша министарка унутрашњих послова Финске суочила се са три кривичне пријаве због цитирања Библије и изражавања своjих уверења у вези са ЛГБТ парадом PRIDE2019.

На крају је ослобођена након четворогодишњег суђења, што је била неоспорна победа за слободу говора над разним ограничењима изражавања нејасним и контроверзним концептима „увреда осећања“ или „говора мржње“. Међутим, суочила се са детаљним испитивањем, укључујући и то да ли би се одрекла својих уверења да је знала за последице.

Нема сумње да суђења у Украјини против митрополита и верника УПЦ иду по сличном сценарију, када им се суди за слободу говора и изражавања верских уверења, кријући се иза натераних и ванправних концепата, док се садржај кривичноправних норми често неразумно проширује. 

Међутим, европска пракса је одустала од покушаја да се суди на основу верских уверења, признајући легитимним изражавање верских ставова и критику греха и порока.


Прес служба Черкаске епархије УПЦ


За наш портал са украјинског превео Иван Лубенко



Извор: Сherkasy.church.ua