Type Here to Get Search Results !

Дан сећања на владавину цара Стефана Уроша IV Душана Немањића


Одбор Владе Републике Србије за неговање традиција ослободилачких ратова Србије донео је предлог о обележавању Дана сећања на владавину цара Стефана Уроша IV Душана Немањића, који ће се обележавати на дан крунисања цара Душана 1346. године у Скопљу, сваке године 16. априла.


Тим поводом, Његово Преосвештенство Епископ липљански г. Доситеј служио је данас парастос пред гробним местом славног српског владара у цркви Светог апостола Марка у Београду. Помену су присуствовали Његово Преосвештенство Епископ јегарски г. Нектарије, братство храма Светог Марка на челу са архимандритом Нектаријем, министар за рад и запошљавање г. Никола Селаковић, министар правде г. Маја Поповић, представнци Министарства одбране, Војске Србије, Министарства унутрашњих послова, удружења ветерана и верни народ Божји.

– Окупили смо се око кивота са земним остацима човека за чију личност српска традиција везује појам славе и части, господства и сјаја, снаге и мудрости. Окупили смо се да освежимо сећање нашем роду и прославимо име нашег највећег владара српског, првог цара Стефана Уроша IV Душана Немањића. Владара током чијег столовања је средњевековна српска држава доживела свој врхунац војне и политичке моћи, културног и привредног и општег државног развоја, врхунац свог територијалног проширења и уважавања у тада познатом свету. Ако бисмо морали да га опишемо у једној реченици, Стефан Душан је био највећи српски владар, војсковођа, законодавац, једном речју цар. За њега се везује озбиљно устројство државе, њених органа и служби. Цар Душан је био велики задужбинар, не само српске православне цркве већ и Свете Горе, православних светиња у Светој земљи и Јерусалиму, као и цркве Светог Николе у Барију. Његов отац је започео, али је он довршио градњу Високих Дечана, баш како је и он започео Матејче, а довршио га његов син цар Урош. Високи Дечани су најсликовитији делић моћи славе Душанове Србије и његовог доба, вољом божијом и молитвама Светог краља Дечанског, опстали нетакнути до данашњих дана да на сећају ко смо и шта смо, чији смо потомци и шта имамо да бранимо – рекао је том приликом министар Селаковић.


Извор: Инфо-служба СПЦ