Type Here to Get Search Results !

Турска: Историјски византијски манастир Хора - поново џамија


Турски медији извештавају да ће византијска црква Хора у Цариграду бити поново отворена као џамија 6. маја 2024. године.


Према државној новинској агенцији Анадолија, очекује се да ће председник Реџеп Тајип Ердоган присуствовати свечаности обележавања завршетка рестаураторских радова Генералне дирекције за фондације, која се стара око очувања 201 историјског споменика, међу којима и о цркви Хоре.

Према програму, председник Ердоган ће учествовати у свечаности у конференцијском центру председничке палате у Анкари, када ће се успоставити директна веза са манастиром Хором.

Ранији извештаји су сугерисали да ће се инаугурација историјске византијске цркве, познате по својим непроцењивим мозаицима, одржати око 23. фебруара. Међутим, Генерална дирекција за фондација Турске је оповргла ове тврдње, наводећи да је предвиђено да црква Хоре функционише као џамија почев од маја.

Радови су трајали четири године.

Црква Светог Спаса у Хори, која је служила као католикон (саборна црква) некадашњег манастирског комплекс аоди своје порекло још из 6. века. Њени изванредни мозаици и фреске, познати по својој јединствености, рађени су током 14. века, тачније од 1305. до 1320. године, под покровитељством династије Палеолога.

То је споменик са најсложенијим византијским мозаицима сачуваним у Цариграду, заједно са Аја Софијом и манастиром Памакаристос, који такође дејствује као џамија под називом Фетије. Године 2020. Аја Софија је такође претворена у муслиманску верску богомољу.

Црква Хора је претворена у џамију 1511. године, 58 година након пада Цариграда. Међутим, 1945. године, одлуком турске владе, претворена је у музеј.

Након ове одлуке стручњаци из САД су се упустили у опсежан пројекат рестаурирања и конзервирања мозаика и фресака, педантно уклањајући малтер који их је прекривао. Радови, започети 1948. године, завршени су деценију касније, 1958. године.


За наш портал превод са енгелског

приредила Сања Симић Де Граф