Type Here to Get Search Results !

Почиње годишња великорецка литија


Архијереји  Вјатске митрополије служили су 3. јуна, на дан спомена Владимирске иконе Пресвете Богородице, Литургију и молебан са акатистом светом Николају Мирликијском  у  Успенском-Светотрифуновом манастиру у Кирову. Овим службама започела је знаменита сверуска Великорецка крсна литија - Ова литија, која привлачи хиљаде верника, највећа је годишња литија у Русији.


Божанском Литургијом и молебном светом Николају началствовао је мтрополит вјатски и слободски Марко. Придружили су му се епископ јаранско-лушки Пајсије, уржумски и омутњински Всеволод и многобројно свештенство.

У богослужењима су учествовали верници Великорецке крсне литије, који су се још једном окупили на тлу Вјатке како би са иконом светог Николаја кренули на дуго путовање до места њеног проналаска на обали реке Великаја.

Проповеђу се верном народу обратио протојереј Александар Балибердин, старешина Успенског Саборног храма. После Литургије у храму служен је молебан са акатистом на Саборном тргу манастира светог Трифуна пред великорецком иконом светог Николаја.

Гувернер Кировске области А.В. Соколов обратио се поклоницима с најбољим жељама.

Затим је 20.000 верника напустило зидине манастира светог Трифуна пратећи великорецку икону светог Николаја Чудотворца.

Главне прославе Великорецког крсног хода одржаће се 6. јуна на обали реке Великаја, на месту јављања Великорецке иконе светог Николаја.


За наш портал превод са енглеског приредио

протођакон Радомир Ракић, 

сарадник информативно-катихетског портала "Ризница"


Извор: Оrthochristian.com