Type Here to Get Search Results !

Протопрезвитер др Никола Маројевић добитник тринаестојулске награде

 

Протопрезвитер др Никола Маројевић, парох Саборног храма Светог Василија Острошког у Никшићу добитник је тринаестојулске награде коју Општина Никшић додељује прегаоцима на пољу развоја културе и свеукупних културних вредности.

 

Председник Општине Никшић г. Марко Ковачевић је поводом одлуке да се ова престижна награда додели протопрезвитеру др Николи Маројевићу, изјавио следеће:

Никшић има још једног добитника Тринаестојулске награде. Честитам др Николи Маројевићу који је ову награду добио за укупну годишњу активност на развоју културе у Никшићу, Црној Гори и шире. Ми који пратимо рад др Маројевића знамо о каквој личности и каквом прегаоцу се ради када је развој културе у питању али и очување оних културних вриједности и традиција које су у темељу Никшића и Црне Горе.

* * *

Др Никола Маројевић, протопрезвитер, је рођен у Никшићу 1975. Морнаричку средњу војну школу завршио 1994. На Филозофском факултету, смјер философија, дипломирао 2000. На Православном богословском факултету СПЦ Универзитета у Београду магистрирао 2009. На Православном богословском факултету Светог Василија Острошког у Фочи – Универзитет у Источном Сарајеву докторирао 2012. Уредио преко 120 монографија из хуманистичких области (Матица српска, Епархија будимљанско-никшићка и Институт за српску културу). Редактор, лектор, технички уредник преко двије стотине књига. Ангажован као лектор и коректор у више десетина часописа. Преводилац више десетина чланака са руског језика и коаутор превода уџбеника из Патрологије. Сарадник и члан редакције и уредништва више часописа. Један од оснивача Матице српске – Друштва чланова у Црној Гори. Члан Удружења књижевника Црне Горе и Удружења новинара Црне Горе. Сарадник је "Православног мисионара", званичног мисионарског гласила Српске Православне Цркве за младе. Као парохијски свештеник живи и ради у Никшићу.

Рубрика