Type Here to Get Search Results !

Епископ Јеротеј предводио Ивањданско сабрање у Црној Бари

 

Епископ Јеротеј: Само онај који је имао анђеоско живљење је могао да препозна и положи руку своју на Господа

Преосвећени Епископ шабачки г. Јеротеј је на празник Рођења Светог Јована Крститеља – Ивањдан служио свету архијерејску Литургију у храму Вазнесења Господњег у Црној Бари.

„Сви догађаји из живота Светог Јована су повезани са знацима и чудима – почевши од његовог рођења, крштења Господа Исуса Христа на Јордану, па на крају и његовог страдања, које је уследило због сведочења правде и истине Божије. У нашој Цркви и нашем народу не прослављамо рођендане, јер је овај живот повезан са пролазношћу и страдањем, али живот прихватамо као дар који треба да се претвори у живот вечни. Ипак, два рођендана, Пресвете Богородице и Јована Крститеља, спадају у највеће празнике. Разлог за ово је што су рођења Богородице и Светог Јована повезани са Божијим Домостројем спасења људи и целокупне творевине Божије. Појављивање Богомајке и Светог Јована је пресудно утицало на спасење читавог људског рода и зато славећи њих славимо Бога. Свети Јован је Христов пророк и претеча. Он је најављивао Његов долазак и крстио Га на Јордану. У мноштву тог народа који је долазио на Јордан да се крсти, Свети Јован је препознао Месију и Спаситеља. Славећи рођење овог човека, славимо „глас вапијућег у пустињи“, који позива да се покајемо, јер долази Царство Божије, долази Господ Исус Христос. Ми у нашој Цркви славимо ново рођење, рођење Духом и водом, крштење. То је рођење са неба, јер њим улазимо у Царство небеско за које нас Свети Јован својом проповеђу припрема. Такође, у контексту Царства Божијег прослављамо и светитеље Христове, односно ми прослављамо дан њиховог упокојења, јер су тада њихове душе ушле у Царство небеско“ – беседио је владика Јеротеј.

Светој Литургији су молитвено присуствовала и деца са Косова и Метохије, чланови КУД „Јован Којић“ из Врбовца (општина Витина), који тренутно бораве у Црној Бари. Након свете Литургије, заједно са КУД „Јелица“ из Црне Баре, учествовали су у културно-уметничком програму у порти храма, а епископ Јеротеј их је даривао Библијама за децу.


Извор: Епархија шабачка