Type Here to Get Search Results !

Епархија ваљевска богатија за два нова свештенослужитеља

 

У част храмовне славе - Рођења Светог Јована Претече, Преосвећени Епископ ваљевски г. Исихије је предводио литургијско сабрање у цркви у Паунама, једној од најстаријих светиња Епархије ваљевске. 

Саслуживали су му архијерејски заменик протонамесник Филип Јаковљевић, архијерејски намесници први ваљевски и посавски протојереј Драган Јаковљевић и протонамесник Александар Вучај и више свештенослужитеља. Славска свечаност умножена је рукоположењем у чин свештеника Милана Нинковића и чин ђакона Стефана Брековића из Обреновца.

Само је Бог могао да спасе човека и зато је кроз читаву историју слао пророке, изабранике Своје који су одржавали веру у народу и, када би народ застранио, увек им је објављивао Своју вољу како би остали на правом путу и дочекали Спаситеља света. Захарија првосвештеник служио је у јерусалимском храму и молио се за народ, за опроштај грехова и ублажење мука. Господ му је послао архангела што код њега изазива страх, а тамо где има страха ту вера малаксава и губи се. Анђео га храбри благовешћу да му је испуњена молитва, дајући му од Господа наду да ће добити сина и наденути му име Јован, казао је у ивањданском слову протејереј Драган Јаковљевић, тумачећи смисао одломка за данашњи дан (Лука, зачало 3, 4) у коме је описано рођење Светог Јована Претече. Првосвештеник Захарија изражава неверовање с обзиром на позне године њега и супруге му Јелисавете. Његова вера је била на испиту, посустао је и посумњао, указао је прота Јаковљевић, јер је овоземаљско преовладало у њему као у нама данас, јер много бринемо о овоземаљским стварима. 

Захарија (првосвештеник) се није молио да добије сина. Он се молио за народ. Али, Господ Који познаје срца и утробе, Који је саздатељ и искупитељ света, даје обећање да ће његова жена родити сина који ће припремити пут Господњи, поравнати стазе Богочовеку. Иако се Захарија молио за народ који стоји испред храма јеруслимског, Господ преко архангела Гаврила испуњава молитву свих народа који су били до Захарије и који ће доћи после Захарије, јер даје обећање о Искупитељу, а Свети Јован долази да припреми пут- објаснио је проповедник јеванђељски запис о доласку на свет „највећег рођеног од жене“.

Објашњавајући Захаријино неверје због ког је онемео, отац Драган Јаковљевић је истакао вољу Господњу којом се догађају чуда, какво је било и рођење претече, још у утроби мајке испуњеног Духом Светим. 

Свети Јован је препознао Онога, Кога нажалост многи ни данас не препознају- Творца, Сведржитеља, Реч Божју, Богочовека… Он је заиграо у утроби и, како каже Свети Јован Златоусти, хтео је што пре да изађе и да се сретне, да укине границе које су га спречавале да буде у близини Божјој. Он одлази у пустињу да проповеда покајање, веру која је била толико ослабила да није могла да прихвати све оно о чему су пророци говорили. Зато, ми данас окупљени на празник Рођења Светог Претече и Крститеља Јована, можемо ускликнути речи Светог Захарије:“Благословен Бог Израиљев што походи народ свој…“ Нека је благословено име Господње у све векове- закључио је архијерејски намесник први ваљевски.

Обраћајући се сабранима, Епископ Исихије је рекао да су само светитељи извршили подвиг уподобљавања Господу и зато их прослављамо као оне који су добили венце од Господа. Црква их пројављује да би нам показала да је људска природа способна за светост. Свети Јован Крститељ је највећи, како га је Господ Христос похвалио, „највећи од свих рођених од жене“ и он је у потпуности се уподобио Господу.

Његово (Светог Јована) рођење славимо данас зато што је он по сведочанству Цркве посвећен још у утроби матере своје. Примио је благодат Божју и на свет је дошао испуњен благодаћу. Осим њега, то је само Пресвета Богородица, чије рођење славимо, као и рођење Господа Христа- поучио је Епископ Исихије. Честитајући рукоположеним оцима Милану Нинковићу и Стефану Брековићу, ваљевски архипастир им је пожелео да им чинови буду на корист њих самих, породица и верног народа којег им је Црква предала на старање.

Након Свете Литургије, Владика Исихије је преломио колач са домаћицама славе којих је ове године било као ретко кад у великом броју, чак дванаест благочестивих хришћанки које су се потрудиле да прослава Ивањдана у Паунама буде у знаку авраамовског гостољубља. 


Извор: Епархија ваљевска