Type Here to Get Search Results !

Никшић: Литија са иконом Пресвете Богородице Тројеручице


Након што је Икона Богородице Тројеручице Хиландарске 18. јула стигла у Црну Гори и благословила вјерни народ, најприје, у манастиру Острогу, а потом у храмовима у Подгорици, Даниловграду и Никшићу, у понедељак 29. јула, у вечерњим часовима, стигла у њену светињу, храм који се подиже њој у част у никшићком насељу Кличево.


Долазак вјеродостојне копије иконе Богородице Тројеручице хиландарске у Кличево увеличао је својим присуством Високопреподобни архимандрит Методије, игуман манастира Хиландара. Његова посјета Епархији будимљанско-никшићкој и благослов који доноси из Свете царске лавре Хиландара и са цијеле Свете Горе догађај је од посебног значаја не само за град Никшић, већ и за цијелу Црну Гору.

Високопреподобни архимандрит Методије свечано је дочекан у 18 сати и 30 минута, испред Саборног храма Светог Василија Острошког, поздрављен срдачном добродошлицом од Његовог Преосвештенства Епископа будимљанско-никшићког Г. Методија, Његовог Високопреосвештенства Митрополита захумско-херцеговачког и стонско-приморског Г. Димитрија и Његовог Преосвештенства Епископа буеносајреско и јужно-централноамеричког и администратора Епархије загребачко – љубљанске Г. Кирила, бројног свештенства и свештеномонаштва и великог броја вјерног народа.  

Дочеку су присуствовали и предсједници Општине и СО Никшић Марко Ковачевић и Немања Вуковић.

Поводом доласка Високопреподобног архимандрита Методија, служен је свечани чин доксологије.

Игумана највеће српске светиње манастира Хиландара, поздравио је Преосвећени Епископ Методије.

„У данима страшним за овај свијет, тешким и смутним с краја на крај гдје страдају народи, дјеца, гдје вјерни род људски бива нападан и прогањан од видљивих и невидљивих многих непријатеља са сваке стране, долази нам у походе Мајка Божја Тројеручица гдје се небо са земљом саставило да нам ближе приђе и да уђе овдје међу нас, да нас благослови својом милошћу и својом љубављу, да нас призове на милост и љубав, а и да нас подсјети на милост и несебичну и цјелебну љубав Сина Њеног Којег држи у наручју, да се овдје пред Њом поклонимо и молимо за спасење своје душе и својих најмилијих, али и цијелог свијета, да нас пошасти овог свијета, ако је икако могуће, које су се завитлале, мимоиђу“.

„Велике смо благослове као Епархија будимљанско-никшићка и народ и Црква у овом простору имали ова нелика дана од посјете Патријарха српског Порфирија у Беранама и у Велици, и многих архијереја Српске Цркве и Иконе Тројеручице која иде и обилази од душе до душе и од града до града и овдје у Никшићу је вечерас и већ неколико дана с нама. Дошла је и довела нам је свог најмилијег сина на земљи који је по Њеној вољи и љубави и којег чува у своје свете скуте игумана Хиландарског Методија“, казао је Владика Методије, наводећи да се Тројеручица икона налази у манастиру Хиландару, у трону игуманском у цркви манастирској.

„Она је игуманија и заштитница царске лавре Хиландара, а ако је заштитница царске српске лавре манастира Хиландара, онда је заштитница свих Срба и православних хришћана с краја на крај васељене. Игумане хиландарски, добро дошао у овај дивни, благословени, богомчувани град Никшић, град Светог Василија, град који је увијек славио Светог Василија, па је ево и прије неку годину то и формално озваничио. У храм Светог Василија, чији је ктитор руска царска мученичка породица Романов, који је градио књаз и краљ Никола господар Црне Горе, овдје се све састало у једно, овдје смо сви једно у милости и љубави Пресвете Богородице, под Њеним омофором у чијој свјетлости и благодати да Бог да да се наше душе вину до Њеног небеског престола крај Њеног Сина са Оцем и Духом Светим, ако Бог да“, рекао је Владика будимљанско-никшићки Методије.

На великој љубави са којом је дочекан у Епархији будимљанско-никшићкој и Никшићу заблагодарио је игуман манастира Хиландара архимандрит Методије.  

„Заиста је тешко речима изразити оно што смо осјетили како смо ушли у град Никшић, ту љубав коју сте показали, не само како сте нас дочекали, већ и за позив да будемо данас са вама. Ми ћемо се потрудити да нашим боравком овдје и скромним ријечима донекле само узвратимо за вашу љубав“.

„Ми смо прије четири дана прославили празник Пресвете Богородице Тројеручице,а установљено је прије неколико деценија да се следећег дана 26. јула по новом календару заједно са другим даном празновања празнује и спомен свих хиландарских преподобних Отаца. Међу њима су први Свети Сава и Преподобни Симеон Мироточиви, али међу њима је и Свети Василије Острошки, јер он је боравио на Светој Гори око годину дана, у то вријеме је обновио један параклис Светог Ђорђа тако да, не само што је био него је и ктитор донекле хиландарски, тако да га ми помињемо. Свети Василије Острошки је личност која духовно повезује ваш град и манастир Хиландар, а од данашњег дана, још увијек смо у том празничном расположењу, када смо славили нашу Тројеручицу, и Она ће бити такође још једна, можемо да кажемо, и већа, пошто је Пресвета Богородица изнад свих, још јача и већа духовна веза између Никшића и Хиландара. Због тога нам је велика радост и част што смо могли да дођемо, не да донесемо икону већ да будемо у њеној пратњи“, навео је архимандрит Методије.

По његовим ријечима, Пресвета Богородица Тројеручица је права игуманија манастира Хиландара због Њеног чуда, које је учинила у вријеме када је братија хиландарска остала без игумана, а нису могли да се договоре око избора.

„Онда је на чудесан начин Њена икона више пута из олтара, гдје је била постављена, долазила на мјесто игуманског трона. Од тог времена она ту стоји,а игумани су тек на другом мјесту после ње. Хтио сам само да кажем да смо ми дошли у пратњи наше Игуманије, дакле, нисмо ми Њу донијели, него нас је Она довела, а ако је Она наша Игуманија значи Она одређује гдје иде. Можете да будете веома радосни, јер је Она у ствари ријешила да дође овдје, да није се Она сложила са тим, без обзира на наш труд то се не би десило. Тако да, нечим сте заслужили велику милост Пресвете Богородице Њене Чудотворне иконе и наша је само жеља да тај благослов искористите на прави начин, да, као што ми у Хиландару заиста видимо Њену помоћ која је увијек, већ заиста осјећамо Њено присуство, тако се надам да ћете и ви ускоро бити свједоци Њених чуда и да ћете на прави начин искоростити то што је Она ту са вама“, поручио је игуман хиландарски.

Потом је Икона Пресвете Богородице Тројеручице у литијском ходу пренесена од Саборног храма Светог Василија Острошког до храма који се подиже у Кличеву гдје је смјештена у посебан трон у надземној крипти.

Подсећамо, истога дана председник Општине Никшић приредио је свечани пријем у част доласка хиландарског игумана, а више о овоме можете прочитати у прилогу ОВДЕ


Извор: Епархија будимљанско-никшићка