Type Here to Get Search Results !

Митрополит Јован: Фреске су књига за неуке

У пету недељу по Духовима, када наша црква молитвено прославља свете мученике Кирика и Јулиту и свете мученике величке и горњеполимске, Његово Високопреосвештенство Митрополит шумадијски Господин Јован служио је свету архијерејску Литургију у храму светог деспота Стефана у Бабама.


Звучни запис беседе


Верни народ овога краја радосно је дочекао свог Архијереја и активно учествовао у Литургијском сабрању. Светој Литургији претходило је освећење фрескописа овога храма.

Овом приликом Високопреосвећеном су саслуживали: протојереј-ставрофор Љубиша Смиљковић, јеромонах Серафим, протојереј-ставрофор Драган Павловић, протојереј Дејан Марковић, протонамесник Горан Лукић, ђакон Стеван Илић и ђакон Бојан Миленовић.

На малом входу Високопреосвећени Митрополит доделио је благослов за ношење орара чтецу Лазару Коларевићу.

- Фреске су одувек биле књига како за оне научене, тако и оне који су ненаучени. То је била књига и остала и гледајући у те фреске ми читамо житија тих светитеља и угодника Божијих. Заиста, наш народ у та давна времена није био много писмен, али оно што је најважније, што се са колена на колено преносило предање, а предање је старије и од Светог Писма, а у преношењу тог предања, мајка, бака, дека, су љуљали своју децу на крилима и говорили о Богу, о Светој Тројици, Пресветој Богородици, светитељима, како би они били идеали у израстању омладине - рекао је у беседи Митрополит Јован.


Извор: Епархија шумадијска