Type Here to Get Search Results !

Аустријска влада против прогона хришћана

Према одлуци Савета министара од петка 2. августа 2024, милион евра ће се годишње издвајати за пројекте помоћи верским мањинама под притиском широм света. – Министарка Раб у интервјуу за „Катпрес”: Хришћани су највећа прогоњена мањина на свету и потребна јој је посебна заштита и подршка.


Аустријска влада жели да убудуће сваке године издвоји милион евра посебно за пројекте помоћи прогоњених верских мањина широм света. Ово је у петак за „Катпрес” објавила министарка Сузана Раб. Помоћ је намењена првенствено, али не само прогоњеним хришћанима. Министарски савет је у петак ујутро донео  сходну одлуку.

Раб је за „Кетпрес” истакла  значај верске слободе, која није загарантована или недовољно загарантована у многим земљама света. Стога је „наша посебна одговорност да радимо и на међународном плану против прогона верских мањина“. Хришћани су највећа прогоњена мањина на свету и потребна им је посебна заштита и подршка.

Министарка је нагласила да се Аустрија често залаже за заштиту од прогона, за слободу вероисповести и уверења, као и за људска права на нивоу УН и ЕУ и у међународним телима.

С друге стране, она је указала на „Канцеларија за међународну заштиту прогоњених верских мањина“ која је тек у мају основана у при Савезној канцеларији. Ново особље би требало да игра важну улогу у заштити права верских мањина и међународне слободе вероисповести и уверења.

Нова финансијска средства биће обезбеђена из текућег буџета при Савезном канцелару. Према речима министарке Раб, та средства треба да финансирају образовне пројекте, црквене пројекте, пројекте подршке деце и младих или, па чак жена како би се људима обезбедили бољи услови за живот.


За наш портал превод са немачког приредио

протођакон Радомир Ракић, 

сарадник информативно-катихетског портала "Ризница"


Извор: Кathpress.at