Type Here to Get Search Results !

Епископ тимочки Иларион служио у Ласову поводом храмовне славе


На дан Сабора Светог Архангела Гаврила, 26. јула 2016. године, Његово Преосвештенство Епископ тимочки г. Иларион служио је свету архијерејску Литургију у цркви посвећеној овом празнику у Ласову код Зајечара. Саслуживали су архијерејски намесник зајечарски, протојереј Игор Ивковић, јереј Зоран Голубовић и јерођакон Илија, сабрат манастира Буково.




Владика Иларион је са овогодишњим славарима, породицом Марковић из Ласова, преломио славски колач, честитајући празник и данашњу прославу мештанима. Наредне године домаћин храмовне славе биће надлежни парох отац Игор Ивковић са породицом.
Након литијског опхода око храма Епископ Иларион се беседом обратио сабранима похваливши верни верни народ Ласова, који прослављају архангела Гаврила као своју храмовну и заветну славу, што су се најпре у храму, на светом богослужењу сабрали и принели хвалу Господу. „Као добри домаћини спремно ћете у домовима дочекати своје госте, пријатеље и родбину али је још нешто неопходно, да своје срце припремимо за долазак Бога у нас, за долазак Духа Светог. Да душе своје уредимо, очистимо и умијемо молитвом и страхом Божијим, благодаћу Божијом“ – рекао је владика.

У наставку беседе владика Иларион је говорио о односу Бога и човека рекавши да човек без Бога није потпун човек већ, по речима аве Јустина, разломак од човека. Није цео човек ако није са Богом јер смо ми створени од Бога да личимо на Бога и Бог нам је дао силу да будемо ствараоци и чувари наслеђеног.
Трудом надлежног пароха и мештана села припремљено је славско послужење за све присутне.