Type Here to Get Search Results !

Слава Светоуспенског храма у Новом Саду


Пресветој Богомајци је Црква Христова посветила многе празнике, али се празник Њеног Успења сматра највећим међу њима. Тога дана молитвено се сећамо представљења Оне чији је Син васкрсао из мртвих и даровао нам обећање општег васкрсења и славне победе бесмртног живота.Сагледавајући светлост те смрти и стојећи у светлости крај Њеног самртног одра почињемо да схватамо да смрти више нема, да је и умирање човека постало чин живота и човеков улазак у истински живот, у живот који бесмртно живује. (Протојереј Александар Шмеман). 



Овај празник као своју храмовну славу на достојан и радостан начин, архијерејском Литургијом, прославио је и храм Успења Пресвете Богородице у Новом Саду. Прослава Празника отпочела је у суботу, 27. августа 2016. године, торжественим бденијем, којим је началствовао протопрезвитер-ставрофор Миливој Мијатов, архијерејски намесник новосадски први уз саслужење протопрезвитера-ставрофора Ђорђа Ђурђева; протојерејâ Милована Миодраговића, Милоша Стојановића, Милана Малинића, Владана Симића; протонамесникâ Драгољуба Клисарића, Миодрага Андрића, затим презвитерâ Бранислава Ђурагића, Леа Малешевића, Жељка Латиновића, као и ђаконâ Вељка Васиљева и Александра Билића. 


На сâм дан храмовне славе свету архијерејску Литургију је служио Предстојатељ Цркве Божје у Бачкој, Преосвећени Епископ Иринеј, уз саслужење протопрезвитера-                                                                   ставрофора Миливоја Мијатова, јеромонаха Панарета Ласице, протојерејâ Милована Миодраговића, Милоша Стојановића, Владана Симића; протонамесникâ Драгољуба Клисарића, Миодрага Андрића; презвитерâ Игора Игњатова, Жељка Латиновића, и ђаконâ  Горана Ботошког, Петра Дабића, Мирослава Николића, Александра Билића, Бојана Ђурђевића и Срђана Јанковића, уз благољепно појање хора Антифон, који су допринели топлини православног богослужења. На светој Литургији присуствовали су и представници културних и јавних установа Града Новог Сада, директор Велике новосадске гимназије, др Радивоје Стоjковић и директор Архива града, господин мр Петар Ђурђев и господин Мирослав Илић, помоћник покрајинског секретара за културу задужен за односе са Црквама и верским заједницама. После прочитаног Јеванђеља, Владика Иринеј се обратио очински надахнутом беседом.  


Поред крста у порти храма, после трократног опхода, Епископ Иринеј је благословио славски принос, колач и кољиво, и честитао је празник братству Успенског храма, као и  многобројном сабраном верном народу. Једнодушно благодарећи Богу и Пресветој Богородици, у црквеној порти је приређено послужење за све присутне. Госпођа Бранислава Апарац са породицом била је кума овогодишње славе, а кумство за следећу годину преузео је господин  Миле Кнежевић.