Type Here to Get Search Results !

Одслужена прва Литургија у новоосвештаном Саборном храму Светог Јована Владимира у Бару


Његово Блаженство Патријарх Јерусалима и све Палестине г. Теофило III, освештао је јутрос, уз саслужење Његове Светости Патријарха српског г. Иринеја, Његовог Блаженства Архиепископа Тиране и све Албаније г. Анастасија, Његовог Блаженства Архиепископа охридског и Митрополита скопског г. Јована и представника свих помјесних Православних Цркава, Саборни храм Светог Јована Владимира у Бару и у њему одслужио Свету архијерејску литургију.







Након причешћа вјерних, Митрополит Амфилохије је у поздравном слову рекао да је Свети Јован Владимир био носилац крста Христовога, кога чува Јерусалимски Патријарх, и носилац силе Христовог васкрсења.
„Овдје сабрана Црква Божија са свих страна је свједок и носилац те силе Христа распетога и васкрслога, на челу са Вама који сте и чувар Његовога Светога гроба и свих светиња у Светој земљи. Зато благословите овај народ као наследник Светога апостола Јакова, који је такође себе жртвовао за Христа васкрслога“, рекао је Митрополит Амфилохије.

Блажењејши Патријарх Теофило је казао да у житију Светога Јована Владимира пише да је његова глава одвојена о тијела, али и да је Бог учинио да , иако је душа одвојена од тијела, остала присутна благодат Духа Светога.
„И он, отац наш, наахњује нас и говори да је с нама Бог и да се не раздваја он од нас, иако је његово тијело погубљено, јер је Бог господар живота и смрти и вјечнога царства“, казао је Патријарх светога града Јерусалима.

Он је додао да су га његови гонитељи и убице убили за истину Христову.
„Али, Јован Владимир је преживио то страдање за Христа, тако да је Света Црква Христова жртвом његовом оснажена. Наша Црква је његовом жртвом стекла велики извор благодати и исцјељења за нас вјерујуће“, рекао је он.
Потом је Патријарх Теофил Патријарху Иринеју и Митрополиту Амфилохију, као знак јединства Цркве Божије, уручио дар – икону Мајке Божије Јерусалимске.

„Уручујем вам ову икону Богородице јерусалимске као знак нашега јединства и подршке Мајке Божије, која је и Мајка свих Цркава“, рекао је Патријарх Теофило III.
Патријарх Иринеј је Митрополиту Амфилохију за барски Саборни храм предао дар – икону Светога Јована Владимира.

Митрополит Амфилохије  је на крају заблагодарио свима који су помогли подизање храма и вјернима казао да су у Свети престо уграђене честице моштију Светог Саве Освећеног, коју је донио Патријарх Теофило, јасеновачких мученика, коју је благословио недавно у Јасеновцу Патријарх васељенски Вартоломеј и Светог Јована Влаимира.