Type Here to Get Search Results !

Мати Макарија: Светлоносац - Владика Данило Крстић


По стазама духовног живота не може човек сам да корача. Потребан му је вођа, учитељ, отац духовни. У супротном, излаже се великој опасности да упадне у дубоку јаму, из које ће се тешко избавити без помоћи оних којима је познат пут избављења. Бог је предобри Отац. Бог води рачуна о сваком Свом створењу. Помаже и враћању човека у првобитну рајску заједницу са Богом, управо тамо где му је место. Бог не делује Сам. За спасење само једног човека укључује читав небески свет, као и Божје сараднике на земљи у лику духовника и монаха и монахиња. За мене је Бог одабрао и припремио владику Данила, а мене је упутио на Владику. Тако је владика Данило постао највећи Божји дар који сам у животу примила.


Једна стара пословица нас учи: Празан клас се увис диже, а пун земљи повија. Мој духовни Отац је био клас пун једрих зрна. Он тога није био свестан. Великим и значајним људима није познато да су они велики и значајни. Владикине најдубље вредности су биле тихе и ненаметљиве. Као да је намерно живео живот обичног човека који не придаје значај малим стварима. Али Он је био Архијереј Православне Цркве у Србији и знао је да, када у току богослужења носи митру на глави својој, онда је Он икона самога Христа. То је достојанство које, понекад, због ревности за Цркву и поредак у њој, треба да букне чак и да се разгневи ради ревности за истину Божју и красоту Дома Његовог. А ко то да разуме? Можда само бестрасан човек. А зар и Господ у гневу није изгнао продавце из храма? Значи, није увек био кротак и тих. И опет, ко све ово да разуме.
Духовно очинство или материнство није ни једноставно, ни лако. Повезано је са великим напорима и одговорностима и са једне и са друге стране. Ради се о две комплетне личност где свака има свој начин живота, своје особине, навике и своје мишљење. Зато се бира особа која ће моћи да нам одговара, да нас разуме и да нас води путем спасења. Особа са којом ћемо моћи. Духовни родитељ се једном бира.
На страницама које следе осветљена су моја субјективна сећања на владику Данила и на догађаје који су пратили наше заједничко путовање кроз духовни живот. У том казивању је било неопходно да представим Милицу Обрадовић пре владике Данила, у Његово време тј. у време наше сарадње, као и прве године живота монахиње Макарије. Читалац ће сам закључити коју улогу је имао владика Данило у преображају једне мирске личности у другу духовну личност и нека ми опрости што је, само из тих разлога, било неопходно да напишем коју и о својој маленкости. Но, кренимо редом...