Type Here to Get Search Results !

У Бечеју завршено обележавање 75. годишњице Шајкашко-новосадске рације


Завршно обележавање седамдесетпетогодишњице Шајкашко-новосадске рације одржано је 29. јануара 2017. године у Градском позоришту у Бечеју. Почаст невино страдалим жртвама окупаторског режима поред грађана Бечеја, одали су и председник општине Драган Тошић, потпредседница скупштине Аутономне Покрајине Војводине Снежана Седлар, помоћник покрајинског секретара за односе са верским заједницама Мирослав Илић, представници Епархије бачке и Српске православне Црквене општине бечејске.


Присећање  на страшне злочине који су почињени за време Другог светског рата не чини се да би се упирало прстом у кривце јер то треба пустити суду историје, рекао је председник општине Драган Тошић и додао да се годишњица Велике рације обележава са циљем да се сетимо свих жртава које су страдале због безумне фашистичке идеологије.
Протопрезвитер Владан Симић, секретар Епископа бачког је нагласио, да је дужност свих нас као потомака и наследника културе и националног индентитета оних који су страдали у Рацији у Бачкој, да се свих њих сећамо у нашим молитвама и да их не препустимо забораву.

После обраћања представника локалне и покрајинске власти, одржана је промоција књиге архимандрита Јована Радосављевића Рација и логори у Бачкој за време Другог светског рата. О књизи је говорио протопрезвитер мр Милован Миодраговић. Потом је  приказан документарни филм Деца бесмртности.