Type Here to Get Search Results !

Дечија Светосавска академија у Патријаршији


Са благословом Његове Светости Патријарха српског г. Иринеја већ шесту годину заредом Светосавско звонце је приредило Светосавску академију у сали Патријаршије српске у Београду.


Поред Његове Светости патријарха г. Иринеја, свечаној академији је присуствовао и Преосвећени Епископ топлички и викар Патријарха српског г. Арсеније. Специјални гост ове манифестације био је и председник Градске општине Палилула г. Александар Јовичић, са којом Светосавско звонце као званично гласило Српске Православне Цркве за децу има вишегодишњу плодоносну сарадњу.
У Патријаршијској свечаној сали испуњену грајом и осмесима окупило се преко стотину малишана и њихових родитеља који су запослени у Патријаршији, Православном богословском факултету, Радију Слово Љубве, Телевизији Храм и Архиепископији београдско-карловачкој. Речима добродошлице присутнима се обратила главни и одговорни уредник Светосавског звонца гђа Радмила Мишев. Програм је отворен наступом дечијег хора Звонце са композицијом То се Господ уселио у ме.

Уследило је премијерно извођење дечје представа позоришне трупе Звонце - На слави код вука Вукана и вучице Вуке, рађене по тексту глумице и чланице трупе Данице Тодоровић, а у продукцији Светосавског звонца.
Занимљивост ове преставе јесте и то што се у једној од сцена глумцима у представи придружују и деца гости академије и укључују се у прослави крсне славе вука Вукана и вучице Вукане, Светог Саве. Они им се за указано гостопримство одужују тако што свако од њих рецитује или отпева песмицу у славу и част Светог Саве.
Хор Звонце је, под сигурном руком диригента Владане Бзовски, уз музичку пратњу фруле и тарабука маестрално извео композицију Замучи се Божја мајка.

Одржан је и наградни квиз за децу на тему Живот и дело Светог Саве. Они који су били најбржи и са тачним одговорима добили су специјалне награде од главног и одговорног уредника Светосавског звонца гђе Радмиле Мишев.
На крају академије обратио се присутнима Патријарх српски г. Иринеј похвалним речима за програм и показан труд редакције Светосавског звонца и деце. -Управо овакав прступ прослави имена и дела Светог Саве је најбољи, јер активно заједно учествују и деца и одрасли, поручио је Патријарх.
Као и сваке године до сад, за сву присутну децу спремљени су светосавски пакетићи које је редакција Светосавког звонца обезбедила уз подршку Градске општине Палилула. Пакетиће је малишанима поделио Епископ топлички г. Арсеније.