Type Here to Get Search Results !

Митрополит Амфилохије: Ко истински вјерује и живи по вјери прихвата свој живот као Крст!


Његово Високопреосвештенство Архиепископ цетињски Митрополит црногорско-приморски и игуман острошки Г. Амфилохије, у Недељу о Митару и Фарисеју, 5. фебруара 2017. љета Господњег, када наша Света Црква молитвено прославља Светог свештеномученика Климента Анкирског, одлсужио је Свету архијерејску Литургију у цркви Свете Тројице у Доњем острошком манастиру.



Саслуживало му је бројно свештенство и свештеномонаштво Митрополије црногорско-приморске, а током Свете службе Божије Митрополит Амфилохије је у чин презвитера рукоположио ђакона Божидара Ћеранића, који ће служити у ријечкој парохији у Ободу на Ријеци Црнојевића.
Високопреосвећени Митрополит Амфилохије је, након читања зачала из Светог Јеванђеља, бесједио бројном монаштву и сабраном вјерном народу. Он је казао да овом недјељом, посвећеној Христовој причи о царинику и фарисеју, почиње припрема за Васкршњи пост.
-Од тада до данас цариник и фарисеј остали су као примјер истинског и правог Хришћанина. Цариник испуњен духа покајања и духа смирења и фарисеј лажни побожник који јесте испуњавао закон, али је рачунао да је довољно да испуњава закон и да собом и својом врлином мјери све остале око њега, несвјестан да то није истински прави пут његовог духовног живљења. Утемељује Црква Божија преко сјећања на ову повијест јеванђељску људски живот на покајању, смирењу, познању себе самога – казао је Митрополит и додао да онај који спозна себе самога постаје свјестан да је сами Господ дародавац живота, Тај кроз кога људска врлина, људски подвиг и људски труд добијају право значење и истински смисао.
Митрополит Амфилохије је казао да свако ко истински вјерује и живи по вјери прихвата свој живот као Крст, по ријечи Господњој ”ко хоће да иде за мном, нека узме крст свој и нека иде за мном”.
-Ношење крста значи сараспињање Ономе који је први понио Часни Крст на себе, који се жртвова, који је подарио себе као живот жртвујући се и страдајући и гоњен будући и разапет будући. Само кроз распеће, кроз страдање, кроз истиниту жртву себе добија се прави и истински пут којим треба да се ходи – казао је Митрополит Амфилохије и додао да Црква на вјери у Бога и жртви за истину Божији и правду Божију гради живот сваког човјека.
Митрополит Амфилохије је призивом Светог Духа у чин презвитера рукоположио ђакона Божидара Ћеранића, а потом су се сабрани присајединили Тијелом и Крвљу Господа Исуса Христа кроз Свету Тајну Причешћа.
Митрополит је потом истакао да је рукоположење новог свештеника велики благослов и велика радост за Цркву Божију и подсјетио на ријечи Светог Козме Етолског о свештеницима.
-Свети Козма је бесједећи питао вјерни народ ако иду путем и срета их Анђео Божији и свештеник, од кога ће прво узети благослов, на шта је вјерни народ одговорио једногласно од Анђела Божијег. Свети Козма им је рекао ”не браћо”, ”од свештеника да узмете благослов, јер достојанства и части које се удостојава свештеник ни анђели Божији се не удостојавају”. Он узима у руке своје Тијело и благосиља и освећује Духом Светим Тијело Господа Исуса Христа – казао је Митрополит Амфилохије и подсјетио да ће новорукоположени о. Божидар Ћеранић служити на Ободу гдје су столовали црногорски митрополити, гдје је била престоница Зете у вријеме Ивана Црнојевића, гдје је обитељ Светог Николаја Мирликијског, гдје је штампана прва српска књига Октоих, гдје је жариште и огњиште живота наше Цркве, народа и државе.