Type Here to Get Search Results !

Сахрањен светогорски монах из Украјине Давид Решетњак чије је тело пронађено смрзнуто


Отац Давид Решетњак, светогорски монах из Украјине чије је тијело пронађено смрзнуто у снијежној олуји, сахрањен је у петак 3. фебруара на Светој Гори.


Монах је нестао 16. јануара на путу да посјети другог монаха у манастиру Каракалу. Успио је да пошаље СМС поруку у којој је написао да не може стићи због снијежне олује, али, нажалост, то је било његово последње јављање. Након десетодневне потраге, тијело је пронађено смрзнуто у снијегу близу манастира Филотеја.
Отац Давид је пронађен са рукама прекрштеним на грудима. Тијело је било неозлијеђено од дивљих животиња током дуге потраге. У његовој келији пронађена је порука да, у случају смрти, жели да буде сахрањен на Светој Гори.
Рођен је као Димитрије у Сокалу, Лвовској области Украјине, и као искушеник провео је десет година у Почајевској Успенској Лаври. Прије пет година стигао је на Свету Гору, гдје је примио монашки постриг са именом Давид. Његова сабраћа памте га као благог монаха који је често тражио самоћу, погружавајући се у молитву. Такође, веома је волио византијски напјев.
Отац Давид још није напунио 43 године када се упокојио у Господу, коме је вјерно служио петнаест година у монаштву.
Вјечан му спомен.