Type Here to Get Search Results !

Игуман ватопедски Јефрем: Тамо где је Бог, ту су и жалости и крст


Након недавне ослобађајуће пресуде у деветогодишњем процесу у случају размјене земљишта између грчких власти и манастира Ватопеда, архимандрит Јефрем, игуман ове светогорске обитељи, дао је интервју за часопис Real. Со.
У интервјуу, отац Јефрем је изнио своја размишљања о случају, као и о будућности манастира Ватопеда и непрестаној духовној борби која се води на Светој Гори.
„Тамо гдје је Бог, ту су и жалости и крст“, казао је игуман. „Ово није први пут да Црква и Света Гора буду подвргнути искушењима. Ако погледате историју, видјећете да је увијек било тако. Света Гора је мјесто духовног и тјелесног подвига, а не мјесто уљуљкивања“, истакао је он. Овај подвиг представља ношење сопственог крста, по угледу на Крст Господњи, што се често пројављује у виду жалости. Ово је „неопходна цијена коју човјек плаћа да би испитао своју вјеру и положио наду на васкрсење“. Света Гора је, по ријечима архимандрита Јефрема, „мјесто непрестане борбе за унутрашње пребражење и задобијање врлина“.


„Спољашња борба је тешка, али води човјека задобијању надземаљског Христовог мира. Без подвига, без искушења нема ни мира. А само Бог одлучује када и како ћемо бити испитани“, додао је игуман, говорећи о годинама борбе у судском процесу и времену проведеном у затвору током овог периода. Света Гора се увијек суочава са недостацима овог свијета, казао је он, „али за све што се догоди, ми славимо Бога“.
Грчки судови су одлучили да језеро и обала, о којима је било ријечи у судском спору, припадају држави. С друге стране, манастир Ватопед и цјелокупна Света Гора, као и Васељенска патријаршија, сматрају да је земља вјековима припадала манастиру, као дар византијског цара. „Од древних времена ова земља је била у власништву манастира, а не било којег смртника… Црквено и манастирско власништво служе потребама потребитих“, изјавио је игуман.
Духовне и добротворне дјелатности манастира Ватопеда нису прекинуте током ових тешких година државног прогона, већ су се значајно умножиле. „Наш манастир следује предању, и наставља оно што су наши претходници радили“, казао је о. Јефрем.
По његовим ријечима, тзв. „случај Ватопед“ био је „наш крст…. За нас је довољно то што је на крају правда превладала“, закључио је архимандрит Јефрем.