Type Here to Get Search Results !

Епископ тимочки Иларион у Томину недељу богослужио у манастиру Буково


У Светониколајевском храму манастира Буково, на Томину недељу, 23. априла 2017. године, Његово Преосвештенство Епископ тимочки г. Иларион началствовао је светим евхаристијским сабрањем. Саслуживали су игуман манастира архимандрит Козма, протосинђел Симеон, јеромонах Енох , јереј Зоран Голубовић, старешина зајечарског Саборног храма и јерођакони Илија и Марко, сабраћа ове светиње. Поводом данашњег празника за певницом је појало седам чланова хора зајечарског Саборног храма Рођења Пресвете Богородице којима се придружила и г-ђа Мартина Милошевић, диригент књажевачког градског хора „Свети Краљ Стефан Дечански“ и директор Музичке школе у Књажевцу.
Владика је, упућујући духовне поуке вернима, у беседи подсетио да се Томина недеља прославља као још једно сведочанство Христовог Васкрсења.


Из светог Јеванђеља, данас прочитаног, познат нам је поступак неверовања Томиног у Васкрсење Господње. Тај израз „неверни Тома“ постао је део народне изреке у свакодневном животу људи, увек када неког човека треба додатно уверавати у неки догађај. – За верујући народ, додао је владика, битно је објашњење да је свети Тома имао другачију личност, јер је тражио потпуније и дубље уверење у Васкрсење Христово, и такав његов пут спознаје такође је благословен Господњим јављањем. Осим тога, по Промислу Божијем Господ користи ово његово неверовање за још једну потврду Његове победе над смрћу. Ипак, Господ нам каже „Благо онима који не видеше, а повероваше“, и тако говори и говориће до краја света и века, призивајући нас Себи, у храм и на свету Литургију, очекујући да Га најпре вером познамо и прихватимо, а не својим физичким чулима.


Неверовање Св. Апостола Томе једном за свагда је дало одговор на питање свих „неверних Тома“ у свим временима и културама Ко је Господ Христос? и Да ли је Он васкрсао? Кроз овог једног Апостола дат је одговор свим људима, исто као што је Господ давао и даје у свим временима кроз изабране појединце из науке, технике, медицине и других истраживачких грана разна откровења и достигнућа на којима читав видиљиви и материјални свет почива и користи се тим богодарованим открићима. Као што у овим случајевима људи са вером прихватају ове чињенице и уживају у њиховим дејствима и консеквенцама, још понајпре треба кроз Томино уверавање прихватити чињеницу Христовог Васкрсења и све благодатне последице по род људски.


Наше срце треба да препозна Господа који куца и говори нам стрпљиво „Ево стојим на вратима и куцам; ако ко чује глас мој и отвори врата, ући ћу к њему и вечераћу с њим, и он са мном. (Откр. 3, 20)„, не само, драга браћо и сестре, овде на земљи, већ и у вечности, јер су управо наша вера и љубав ка Богу врата Царства Божијег и пут ка заједници са Богом и свима светима“, рекао је владика.
Након свете Литургије приређено је у новом конаку богато послужење за бројне вернике, а након тога и обилазак манастира.