Type Here to Get Search Results !

Епископ тимочки Иларион на Петровдан служио у Мајданпеку поводом храмовне и градске славе


У Мајданпеку су, 12. јула 2017. године, прослављени свети апостоли Петар и Павле, заштитници овога града, светом архијерејском Литургијом коју је служио Његово Преосвештенство Епископ тимочки г. Иларион. Епископу су саслуживали свештеници борско – поречког и кључког намесништва. Обележавајућу храмовну и градску славу верници Мајданпека приредили су Епископу свечани дочек испред храма.
Са овогодишњим домаћином Драгомиром Петровићем владика је преломио славски колач и пожелео пуно здравља и напретка у раду и животу овога града.



Обраћајући се верном народу владика је честитао празник и храмовну славу житељима Мајданпека, али и свима онима који молитвено призивају свете апостоле за своје заступнике пред Господом. – У светој Цркви призивамо благодат на све верујуће који молитвено учествују на богослужењу, али и на оне који не долазе у храмове да би се и они обратили Живоме, Истинитоме и Васкрсломе Богу, да нађу пут спасења и постану живо стадо Христово. Управо са тим циљем су свети апостоли и многи други проповедници, исповедници и мисионари давали животе своје за истину Христову. Јер нема веће љубави него ако неко живот свој положи за ближњега свога. Господ све нас који смо у Цркви увек изнова пита – Шта говоре људи ко сам ја и како ме ти брате и сестро исповедаш, како верујеш, како ми узвраћаш за смисао у овоме животу који дарујем… Потребно је живети и учити се у Цркви Христовој, јер није довољно веровати, него је потребно чинити богоугодна дела, а све се то не може без црквеног и литургијског живота, јер Црква је лађа нашега спасења – поучио је владика.
Празновање је после литургијског сабрања настављено приређеном славском трпезом.