Type Here to Get Search Results !

Епископ тимочки Иларион богослужио у Доњој Каменици


На празник Полагања Ризе Пресвете Богородице у цркву Влахерну у Цариграду који се прославља 15. јула 2017. године, Преосвећени Епископ тимочки г. Иларион служио је свету архијерејску Литургију у старој средњевековној Богородичиној цркви у Доњој Каменици код Књажевца. Саслуживало је свештенство књажевачког и бољевачког намесништва. На литургији су појали чланови хора Саборног храма из Зајечара.


Литургији је присуствовао председник Скупштине општине Књажевца г. Миодраг Ивковић, као и бројни верници, који су се сабрали да измоле благодатне дарове Светога Духа и узнесу све добре молбе Пресветој Богомајци.


Владика је проповедао о јеванђелској причи која говори о гозби на коју господар позива своје поданике и слуге, али се многи изговорише својим обавезама, па тада позва све са раскршћа, убоге и немоћне да му се напуни дворана. – У овоме древном храму изузетне лепоте и архитектуре окупили су се они који су чули позив од Цара Небескога. Господ призива све људе да му се обрате срцем својим и да се попут малене светлости у кандилу пробуди њихова савест која им говори- Брате и сестро ти си хришћанин, ти си слуга и војник Цара Небеског и дужан си да му служиш својом молитвом и вером и себе уселиш у вечно царство Божије. – Али, наш човек често бира починак и сваку овосветску разоноду, одбацујући труд молитве, доласка у цркву и врлински живот. Зато су светитељи Божији били пуни благодати и сама њихова одећа исцељивала је болесне. Они су у сваком човеку препознавали лик Христов. Угледајмо се на њих, утврђујмо се у јединству и вери, чистећи наша срца Божијом благодаћу – рекао је владика.
Група верника из Зајечара и чланови хора посетили су манастир Свете Тројице, који се налази недалеко од Богородичине цркве.