Type Here to Get Search Results !

Епископ тимочки Иларион богослужио у буковској обитељи поводом имендана игумана Козме


У светониколајевској обитељи манастира Буково прослављен је празник светих бесребреника Козме и Дамјана 14. јула 2017. године, светим евхаристијским сабрањем којим је началствовао Његово Преосвештенство Епископ тимочки г. Иларион. Саслуживали су игуман манастира архимандрит Козма, протосинђели Захарије и Симеон, протојереј Милан Радовић и јерођакон Илија.




У молитвеној заједници са братством и верним народом имендан је прославио игуман Козма. Славски колач је благословио и преломио Епископ Иларион са оцем Козмом, узносећи молитве светим бесребреницима.


У својој беседи владика је честитао празник и данашњу славу, подсећајући да се у овој манастирској обитељи моле светим врачима за здравље и исцељење свих оних којима је помоћ потребна и који редовно долазе на свету литургију ради имена Господњег и одговора на велику љубав Божију која нам је дарована. – Данас ове светитеље прослављају и они који болују од многих болести и њима је помоћ најпотребнија. Управо када су људи телесно болесни обраћају се Богу и тако болест користе на своје спасење. Има и оних здравих који нажалост своје здравље користe себи на штету, чинећи недела и не сећајући се Бога идући тако путем пропасти. Увек треба имати наду да је Гопод милостив и свемогућ, молити се да наш ум буде просвећен благодаћу Божијом, а онда ће се и срце наше загрејати за молитву, покајање и служење Господу, тако да наша дела буду светлост људима, јер у храму Божијем је све бесплатно, потребно је само доћи и ући на врата која воде у живот вечни.
Поводом празника у манастирској порти приређена је трпеза гостопримства за вернике.