Type Here to Get Search Results !

Епископ новосадски и бачки Иринеј на празник Успенија Пресвете Богомајке служио у новосадском саборном храму


На празник Успења Пресвете Богородице,  15/28. августа 2017. године,  Преосвештени Епископ новосадски и бачки господин Иринеј служио је свету Литургију у новосадском  Саборном храму.




У свом архипастирском слову, после прочитаног Еванђелског одељка, владика Иринеј је између осталог истакао  …Кад је реч о Пресветој Богородици, Црква слави тај дан као дан њеног вечног прослављења… Сам догађај њеног упокојења није описан, само је наговештен. Зато постоји древно апостолско предање Цркве, које је веродостојно, које је чак, старије у пракси од Светога Писма…
У том, дакле, древном предању Цркве сачуван је спомен не само чињенице да је Пресвета Богородица уснула у Господу на овај дан, да је преминула, него то предање се допуњује и још једним казивањем које није забележено на страницама Новога Завета, али потиче из истог времена, из апопстолског времена, јер у Јеванђељима није записано све… У том предању, апостолском, древном, часном, Господ је, иако је и само упокојење Пресвете Богородице било чудесно и дивно и јединствено у људском роду, Њу додатно прославио тиме што је кроз три дана, када су апостоли поново сабрани дошли на њен гроб видели су да њенога тела нема, да га је Господ вазнео себи и прославио и пре општега васкрсења.