Type Here to Get Search Results !

Васељенски Патријарх у Будимпешти


Његова Свесветост Патријарх цариградски и васељенски Вартоломеј, 20. августа 2017. године учинио је званичну посету Мађарској.

Овај дан није случајно изабран, у питању је празник Светог краља Стефана (Иштвана), првог хришћанског краља међу Мађарима, који је уврштен у диптих светих и у Православној Цркви. Дан Светог краља Стефана, у Мађарској се прославља веома свечано, као један од највећих празника.

Повод за посету Патријарха Вартоломеја је примопредаја објекта којег је Мађарска Влада уступила Грчком народу, односно Цариградској Патријаршији и њеној Митрополији за Аустрију, која се духовно стара о Грцима у Мађарској.

Примопредаји су присуствовали чланови Владе Мађарске и представници Римокатоличке Цркве.

У име Српске Православне Цркве, Патријарха Вартоломеја поздравили су Епископ будимски Лукијан и Епископ браничевски др Игнатије.

Након примопредаје, у једној од просторија служена је Света Литургија којој је молитвено присуствовао Патријарх Вартоломеј.

У току дана, а поводом обележавања празника Светог Стефана, Патријарх Вартоломеј сусрео се са председником Мађарске Јаношем Адером, а потом присуствовао миси на тргу испред базилике Светог Стефана у Будимпешти.