Type Here to Get Search Results !

Чланови академије српске народне игре из Торонта у посети Епархији бачкој


Концертима и уметничким извођењима, Академија српске народне игре из Торонта током летњих месеци има велику турнеју у Србији. На том путу, чланове Академије, предвођене уметничким директором и оснивачем г. Мирославом Батом Марчетићем, угостила је Епархија бачка.





Благословом Епископа бачког г. Иринеја, у уторак, 22. августа 2017. године, у просторијама Црквене општине новосадске, госте су дочекали протопрезвитери Милош Стојановић, секретар Црквене општине и Жељко Латиновић, уредник Информативне службе Епархије бачке, као и протонамесник Милорад Мировић, уредник радија Беседе. Упознавши присутне са историјатом Српске Атине, отац Жељко је рекао да је Нови Сад значајно место црквеног, просветног и културног живота српског народ. Драго нам је да сте дошли, да Бог дâ да се чешће сусрећемо, али где год били, ми не смемо заборавити ко смо, где идемо и који нам је циљ, јер шта вреди да човек путује ако не зна свој циљ. Сви се налазимо на једном великом путу ка вечности, ка Царству небеском, поручио је уредник Информативне службе Епархије бачке.


На гостопримству и срдачном дочеку, Епархији бачкој је захвалио г. Марчетић, нагласивши да Академија ради не само на очувању српске традиције, културе и језика, него и на промоцији истих. Сви ови наши чланови, играчи, рођени су у Канади. Они желе да својом енергијом и својим знањем, на најбољи начин промовишу своју културу у Канади и Америци, казао је оснивач Академије српске народне игре из Торонта.


Чланови Академије српских народних игара ће боравити у нашој земљи до 25. августа, а вечерас, 22. августа, наступиће у Новом Саду, у просторијама Старе стрељане – дворца Еђшег (Улица Антона Чехова бр. 4).

У Академију је укупно, бројећи предшколце, пет ансамбала, оркестар Душана Сувајца и рекреативце, учлањено више од 500 заљубљеника у изворну песму и игру. Преданост да се аутентичан звук и корак негују у Академији свима им је усадио оснивач друштва, некадашњи првак националног ансамбла Коло, Бата Марчетић.