Type Here to Get Search Results !

Икона Успења Пресвете Богородице пренета на њен гроб у Гетсиманији


У зору у петак, 12. / 25. августа 2017. године кроз Јерусалим је одржана литија с преношењем иконе Успења Пресвете Богородице на Богородичин Гроб  у Гетсиманији.
Литија је почела од капеле Метоха у Гетсиманији, где се чува ова икона, насупрот цркви Васкрсења. У литији је учествовао велики број монаха, монахиња и свештеника идући испред иконе, коју је носио игуман Гетсиманије, архиепископ авилски Доротеј. Икону су пратиле хиљаде православних верника, световњаци, мушкарци, жене, деца, људи различитих идеологија и чак различитих религија, који су се хитали да целивају икону.

Литија је затим кренула од  Виа Долороса (Пута бола), у супротном смеру од оног којим је Господ  вођен из Преторије (Суднице). За ово време диригнет хора, архимандрит Аристовул, Георгије Алванос и монахиње певали су стихире посвећене Успењу на грчком, руском, арапском и румунском језику.

На путу је испред руског манастира Св. Александра Неског, Преторије, цркве светих Јоакима и Ане и св. Стефана Првомученика нарочита молебна молитва.

Литија с великим бројем учесника зауставила се у цркви Успења Пресвете Богородице у Гетсиманији, где је после молитве икона постављена на епитаф, надгробну плочу, јужно од Богородичине Гробнице, да би у наставку били одслужени јутрења и Божанска Литургија.