Type Here to Get Search Results !

Патријарх александријски и све Африке г. Теодор II посетио манастире Пећку Патријаршију и Високе Дечане


Његово Блаженство Папа и Патријарх александријски и све Африке г. Теодор II у пратњи Његове Светости Патријарха српског г. Иринеја посетио је 26. септембра 2017. године манастире Пећку Патријаршију и Високе Дечане на Косову и Метохији.




У пратњи предстојатеља Александријске Патријаршије и Српске Православне Цркве налазили су се Високопреосвећена господа Митрополити загребачко-љубљански Порфирије, гвинејски Георгије и пилусијски Нифонт, као и Преосвећена господа Епископи бачки Иринеј, жички Јустин и зворничко-тузлански Фотије, као и секретар Синода Александријске Цркве високопреподобни архимандрит Данило. После поклоњења светињама Пећке Патријаршије, Блажењејши г. Теодор II, у пратњи Свјатјејшег г. Иринеја и чланова делегација Александријске Цркве и Српске Патријаршије, посетио је манастир Високи Дечани. Првојерарха древне Александријске Цркве дочекао је Преосвећени Епископ рашко-призренски г. Теодосије са свештенством, монаштвом и верним народом.
У дечанском храму одржана је доксологија уз многољетствије уваженом госту током које су певали ученици Призренске богословије. Епископ Теодосије у свом поздравном слову изразио је велику част и радост поводом посете Патријарха александријског говорећи о Епархији рашко-призренској, њеним светињама и страдању народа у новије време.


Епископу Теодосију је отпоздравио патријарх Теодор II исказујући нескривену радост поводом посете и потврђујући дубоку духовну везу између две сестринске Помесне Цркве. Александријски Папа и Патријарх је посебно говорио о значају монаштва од древних времена у Египту наглашујући да је монаштво душа Цркве.
Након размене поклона првојерарси, архијереји, свештенство и монаштво поделили су трпезу љубави. У току свечаног ручка хор српске деце са Косова и Метохије отпевао је неколико старих српских песама.
Блажењејши Патријарх г. Теодор је, у пратњи Свјетјејшег Патријарха г. Иринеја и посленства, из Дечана отпутовао у Ниш, где наставља своју званичну посету и поклоњење светињама Српске Православне Цркве.