Type Here to Get Search Results !

Патријарх aлександријски и све Африке г. Теодор II гост Константиновог града на дан Воздвижења Часног Крста


На празник Воздвижења Часног Крста, у присуству Његовог Блаженства Патријарха александријског и све Африке г. Теодора II и Његове Светости Патријарха српског г. Иринеја, Његово Преосвештенство Епископ нишки г. Арсеније служио је свету архијерејску Литургију у храму Светих цара Константина и царице Јелене.





Обраћајући се многобројном верујућем народу, Његово Блаженство Патријарх г. Теодор II је, осврћући се на празник и град у коме се налази, нагласио да је Крст увек био и заувек ће остати символ љубави. -Под тим Крстом су се моја деца; српски, грчки и афрички народ борили за слободу, па ће остати и као символ победе, поручио је патријарх Теодор и бираним речима захвалио Патријарху српском, Епископу нишком и народу Ниша на топлом дочеку.


Обраћајући се драгом госту, Његова Светост Патријарх српски г. Иринеј изразио је наду да ће Његово Блаженство Патријарх г. Теодор у древни град Александрију понети лепе успомене из посете Константиновом граду. У име Града Ниша, заменик градоначелника г. Милош Банђур је уручио Његовом Блаженству статуу цара Константина са жељом да га подсећа на боравак у граду у којем се равноапостолни цар родио.


Светој архијерејској Литургији присуствовали су Високопреосвећена господа Митрополити загребачко-љубљански Порфирије, гвинејски Георгије и пилусијски Нифонт, Преосвећена господа Епископи бачки Иринеј, жички Јустин и зворничко-тузлански Фотије, као и секретар Синода Александријске Цркве високопреподобни архимандрит Данило.
Посету Епархији нишкој, Његово Блаженство Патријарх александријски и све Африке г. Теодор завршио је посетом Ћеле-кули и Богословији Светих Кирила и Методија.