Type Here to Get Search Results !

Митрополит Амфилохије: Тамо гдје је Дух Свети, тамо је и гоњење!


Светом архијерејском литургијом, коју је 18. октобра, на празник Свете мученице Харитине са свештенством служио Архиепископ цетињски Митрополит црногорско-приморски господин Амфилохије, у манастиру Дуга морачка је прослављена 20. годишњица од обнове ове светиње.



Након светог причешћа, Митрополит Амфилохије је у архипастирској бесједи рекао да све што творимо и у животу од тајне крштења, а и на Литургији у којој се открива тајна Цркве Божије, све се чини у спомен, на сјећање на Господа и Спаса нашега Исуса Христа.
„На онога који је као јагње био заклан, који је не ропћући, жртвовао себе за живот овога свијета. Али, својом Голготом он је себе подарио као живот вјечни овоме свијету и свеукупној Божанској творевини. У том духу предавања самих себе Христу Богу је био и живот Свете мученице Харитине, чудесне дјевојке коју ми данас прослављамо послије толико вјекова“, рекао је Митрополит црногорско-приморски и додао да су заборављени они који су вршили тиранију над њом.
Нагласио је да њихови трагови смрде нечовјештвом, као и трагови свих тирана кроз историју.
„А њен спомен, њена душа дјевојачка остаје записан у књигу вјечнога живота, и у исто вријеме и у памћењу Цркве“, казао је Високопреосвештени господин Митрополит.
Он је подсјетио на светоотачку ријеч: Тамо гдје је Дух Свети, тамо је и гоњење.
„Тамо гдје су истински и прави свједоци Божји, свједоци истине и правде Божје, то се знаде од Голготе. Онима који су свједоци Голготе Христове нема другог пута сем жртве. Страдање, распеће и Голгота је данас живот свих Православних црква и народа“, рекао је Владика.
Владика је рекао да је и овај манастир, чији је храм био потпуно запустио након комунистичке револуције, и обновљен прије двадесет година, свједок те истине.
Након Свете службе, манастирско сестринство је за Митрополита, свештенство и вјернби народ приредило трпезу хришћанске љубави.
Настојатељица манастира монахиња Јована је у име свога сестринства Митрополиту Амфилохију даривала архијерејску панагију.


Рубрика