Type Here to Get Search Results !

Манастир Буково: Свети Никола - слава манастирског храма


Свети Николај мирликијски чудотворац прослављен је 19. децембра 2017. године у манастиру Буково светим литургијским сабрањем којим је началствовао Његово Преосвештенство Епископ тимочки г. Иларион. Епископу су саслуживали свештенослужитељи буковске обитељи.
У молитвеном сабрању учестовале су сестре манастира Вратна и бројни верници из целе Епархије. Домаћин славе ове године заједно са манастиром био је Сава Костић из Зајечара са породицом.


Владика је у беседи честитао славу игуману манастира и свој братији, и пожелео свим верницима срећно и благословено литургијско сабрање у овој обитељи светог оца Николаја, и срећан празник свима који овог великог угодника Божијег прослављају као своју крсну славу. Подсетио је да највећи број верника код нас слави светог Николу, јер славећи светитеље Божије верни себе присаједињују својој светој Цркви и уводе себе у лађу спасења, а то је Црква овде на земљи. – Ова света обитељ јесте домаћин свима нама данас, а сви смо гости у великој гостопримници Господа нашега Исуса Христа, који нас дозива у овај свет, не само да се у њему телесно родимо, него и да задобијемо Царство Божије.


Свети Николај је јединствен у нашој Цркви, јер су у њему обједињене све врлине и зато се удостојио велике благодати од Господа. Светитељи су препознали Господа и све путоказе које поставља и кренули за Њим, а многима је даровано откровење, ради утехе, спасења и утврђења вере и цркве у тешким временима. Зато је потребно да се и ми угледамо на њих и препознамо време у којем живимо и следујемо за Христом – рекао је владика.

За све вернике и госте приређена је славска трпеза у манастирском конаку.