Type Here to Get Search Results !

Посета патријарха Иринеја Подворју Српске Православне Цркве у Москви


Његова Светост Патријарх српски г. Иринеј, у пратњи Преосвећеног Епископа бачког г. Иринеја и чланова високе делегације Српске Православне Цркве, посетио је 24. маја 2018. године Подворје Српске Православне Цркве у Москви.

Његово Преосвештенство Епископ моравички г. Антоније, викар Патријарха српског и настојатељ Подворја, свечано је дочекао високу делегацију Српске Православне Цркве, предвођену Његовом Светошћу Патријархом српским г. Иринејем у храму Светих првоврховних апостола Петра и Павла у Москви.

Доксологији у подворском храму, поводом дочека Патријарха српског, присуствовали су, као гости Његовог Преосвештенства Епископа моравичког: Његово Високопреосвештенство Митрополит филипопољски г. Нифон, настојатељ Подворја Антиохијске Православне Цркве у Москви, Епископи шчигровски и мантуровски г. Пајсије, росошански и острогожски г. Андреј, домодједовски г. Јован, протојереј Николај Балашов, заменик Оделења спољних црквених послова Руске Православне ЦрквеРПЦ, архимандрит Серафим (Шемјатовски), настојатељ Подворја Православне Цркве Чешких и Словачких земаља у Москви, клирици и парохијани подворског храма светих апостола, г. Валериј Алексеј, председник Међународног фонда јединства православних народа, представници амбасаде Републике Србије у Руској Федерацији, г. Милан Живковић и гђа Снежана Павловић, г. Андреј Хошев, сарадник Оделења спољних црквених веза, као и велики број српских и руских привредника и гостију.

Поводом награде Међународног фонда јединства православних народа, која је претходног дана додељена Његовој Светости Патријарху српском г. Иринеју, Његово Преосвештенство Епископ г. Антоније честитао је првојерарху Српске Православне Цркве, истакавши значај доприноса двају Патријараха, српског и руског, у јачању духовних веза сестринских Православних Цркава. Том приликом, епископ Антоније је поклонио патријарху  Иринеју икону Светог Арсенија Сремца, Архиепископа српског.

Благодарећи епископу Антонију на гостопримству, Његова Светост Патријарх српски г. Иринеј је одговорио на честитке речима захвалности за његово вишегодишње служење као представника Српске Православне Цркве и упутио захвалност Патријарху руском за могућност постојања српског Подворја при Московској Патријаршији, и додао: -Благодаримо Богу за два дана проведена у Москви у прекрасном духовном и молитвеном окружењу. Москва је увек била и заувек ће остати велики духовни центар Руске Православне Цркве, али и васцелог православља. Радујемо се да је Русија поново постала онаквом каква је некада била и изражавамо наду да ће истрајати на том путу. Православни српски народ увек је у историји свој мали чамац везивао за велики руски брод. Ми полажемо велику наду на помоћ Русије. Данас живимо у времену тешких искушења на Косову, какве има и Руска Црква у Украјини. Владари овог света желе да отму од нас земљу на којој су наше највеће светиње и за које је много крви било проливено од стране наших предака који су штитили Косово.

За уздарје, Патријарх српски је храму Подворја Српске Православне Цркве у Москви поклонио икону Светитеља Саве, првог Архиепископа српског.