Type Here to Get Search Results !

Саопштење Црквене општине подгоричке



У ове дане када славимо Христово Васкрсење и свједока Васкрсења Светог Василија Острошког чије се име слави на свим странама свијета изражавамо своју забринутост због чињенице да Подгорица као главни град Црне Горе још није добила могућност да гради његов дом – цркву Светог Василија Острошког на Конику.

Посјећамо да иницијатива за градњу храма њему посвећеног у Подгорици траје ево скоро двије деценије. Поред чињенице да је Митрополија црногорско-приморска и Црквена општина подгоричка испоштовала сву законску процедуру која се односи на планирање простора и остале законом превиђене обавезе за изградњу храма од надлежних још увијек нијесмо добили конкретан одговор. Да је ова иницијатива о изградњи храма насушна духовна потреба вјерника који живе на Конику и околним насељима потврдилаје и петиција потписана од готово 7.000 грађана за недјељу дана. Нарочито смо поносни што су ту иницијативу потписала и наша браћа и комшије римокатолици, муслимани и Роми и што ову петицију чини најбројнијом у историји Погорице када је у питању просторно планирање и изградња града.

Подсјећамо и оне који непрестано понављају да им је грађанин на првом мјесту, да ту своју бригу потвре тако што ће донијети одлуку да се, оно што је законом предвиђено спроведе до краја и да храм Светог Василија почне да се гради, на радост и благослов свих грађана Подгорице, ма како се национално,вјерски или политички изјашњавали, а које Свети Василије вјековима сабира.

Градњом храма Светог Василија вјерници овог дијела града коначно би добили могућност за остваривање својих духовних потреба, а својом архитектуром и пратећим садржајима храм и порта би уљепшали наш град, гдје би се сабирала наша дјеца и омладина. Обзиром да је овај дио града препознатљив по становништву које живи на ивици егзистенције, градњом храма Црква би била у могућности да прошири своју харитативну дјелатност.

Због свега наведеног, не видимо ни јеан разлог за одлагање стварања могућности за почетак градње храма Светог Василија Острошког на Конику. Са своје стране Црквена општина подгоричка, свештенство и вјерни народ ће користити сва расположива законска средства и бројне активности да се ова вишегодишња жеља вјерника Коника и околних насеља оствари на добробит свих.

У нади да ћемо се убрзо сабрати у храму Светог Василија у Подгорици, честитамо празник Светог Василија Острошког и призивамо његов благослов на све житеље Подгорице и све људе добре воље.