Type Here to Get Search Results !

Патријарашка Литургија у храму Христа Спаситеља


На празник Светих Кирила и Методија Патријарси српски и руски служили Литургију у храму Христа Спаситеља.
На празник Светих Кирила и Методија, учитеља словенских, 24. маја 2018. године, Његова Светост Патријарх московски и све Русије г. Кирил и Његова Светост Патријарх српски г. Иринеј служили су свету Литургију у Саборном храму Христа Спаситеља у Москви. На овај празник обележава се Дан словенске писмености и културе, као и имендан Његове Светости Патријарха г. Кирила.




Предстојатељима Руске и Српске Цркве саслуживали су митрополити, архиепископи, епископи са свештенством и ђаконством Руске Православне Цркве, архијереји и свештеници представници помесних Православних Цркава, као и чланови делегације Српске Православне Цркве, Епископ бачки г. Иринеј, Епископ моравички г. Антоније, изабрани Епископ мохачки архимандрит Исихије и ђакон Александар Прашчевић, док су прислуживали ипођакони Дејан Накић и Миљан Никитовић.

Певао је патријаршијски хор при храму Христа Спаситеља и манастирски хор Тројице-Сергејеве лавре. Богослужење су преносиле ТВ станице Сојуз и Спас. На сугубој јектенији произнете су прозбе за здравље и спасење патријарха Кирила, а митрополит крутицки и коломенски Јувеналије прочитао је молитву благодарења, а одмах у наставку лично Његова Светост Патријарх читао је молитву за мир Украјине.

Проповедао је протојереј Димитрије Смирнов, председник Патријаршијске комисије по питањима породице и деце.


Јектеније и возгласи су читани на црквенословенском, грчком, српском и јапанском језику. Уследила је молитва за мир у Украјини, коју је предводио Патријарх московски и све Русије г. Кирил, коме су архијереји и свештенство честитали имендан са жељом да још дуго мудро управља кормилом Московске Патријаршије.

Патријарх московски и све Русије г. Кирил поздравио је Патријарха српског г. Иринеја речима: -Срећан сам због присуства и учешћа Патријарха српског у прослави великог празника Светих равноапостолних Кирила и Методија. Хтео бих да Вам пожелим помоћ Божју и благослов целом српском народу. Нека Господ чува наше земље и народе у миру, љубави и слози. Нека Вам Господ дарује многа и блага љета!


Митрополит Јувеналије је прочитао поздравну посланицу Светог Синода Руске Цркве упућену Свјатјејшем Кирилу и уручио му икону Свете Живоначалне Тројице.

После свесрдног поздрава Свјатејшем патријарху Иринеју, руски Патријарх се обратио токијском митрополиту Данилу: „Желим да срдачно поздравим токијског и свејапанског владику Данила. Владика се налази на челу Јапанске Аутономне Цркве, која делује у крилу Руске Православне Цркве, будући да је настала као плод руског мисионарског рада у Јапану. Радујем се што Јапанска Црква данас има своје народне епископе, свештенство и врши богослужења на јапанском језику. И тако сваки од нас, драга браћо и сестре, када дођемо у Јапан и уђемо у православни храм, осећамо се као да смо код куће. Ово сведочи о томе да је мисионарски рад који су започели равноапостолни Кирило и Методије, Руска Православна Црква наставила и успешно га остварила у Јапану, у Кини, на Далеком истоку. И данас са посебним осећањем поздрављам Вас, Ваше Високопреосвештенство, и јапанско свештенство у Вашој пратњи.“


„Нека Господ све вас чува и помаже у свим Вашим подухватима. Још једном срдачно благодарим свима који су ми упутили поздрав, као и оним који су са мном заједно данас узнели молитве Господу и заједно са мном подносе свакодневне напоре у предвођењу Руском Православном Црквом,“ казао је рекао на крају Свјатејши Патријарх Кирил.