Type Here to Get Search Results !

Патријарх српски Иринеј богослужио у Цириху


Његова Светост Патријарх српски г. Иринеј, који борави у вишедневној канонској посети Епархији аустријско-швајцарској, служио је 1. септембра 2018. године свету архијерејску Литургију у Саборном храму Свете Тројице у Цириху.


Саслуживали су архимандрит Козма Бихл, протојереји-ставрофори Станко Марковић и др Мирослав Симијоновић, протојереји Михаил Земан (Руска Православна Црква) и Бранимир Петковић, јереји Филип Милуновић, Ђорђе Лукић, Бране Сарић и Горан Ерић, протођакон Стеван Рапајић и ђакони Иван Толић, Миодраг Радовановић и Данило Шерер (Руска Православна Црква). Молитвено учешће у литургијском слављу узели су Његово Преосвештенство Епископ аустријско-швајцарски г. Андреј, протојереј др Емануел Симандиракис (Васељенска Патријаршија), амбасадор Босне и Херцеговине у Швајцарској г. Анђелко Граховац и велики број православних верника из Цириха и околине.

У свом поздравном говору епископ Андреј је упознао Патријарха српског Иринеја са духовним животом циришке парохије и значајем његове посете за све православне Србе у Швајцарској.


У својој пастирској поуци Његова Светост је говорио верницима о значају очувања културног, духовног и народног идентитета, поготово у временима страдања и патње. Патријарх је захвалио верницима на учешћу на Литургији у великом броју и позвао их је да и даље остану уз своју Мајку Цркву и тако сведоче свој идентитет пред швајцарским друштвом.

На крају, Његова Светост даровао је настојатеља храма протојереја Бранимира Петковића иконом Спаситеља нашег Господа Исуса Христа, док је у име свих парохијана протојереј Бранимир Петковић Свјатјејшем Патријарху уручио икону ранохришћанских светитеља са подручја данашње Швајцарске Конфедерације.


Будући да Српска Православна Црква у Цириху ужива велики углед, овом свечаном литургијском слављу присуствовали су и генерални викар Римокатоличке цркве у Кантону Цирих др Јозес Анен (Josef Annen), председница Заједнице хришћанских цркава у Кантону Цирих Бетина Лихтлер (Bettina Lichtler), реформаторски пастор Рене Берхтолд (Rene Berchtold) и старокатолички свештеник Ларс Симспон (Lars Simpson) који су имали прилику да се за време трпезе љубави обрате Његовој Светости и целокупној заједници пригодним поздравом.