Type Here to Get Search Results !

Протопрезвитер-ставрофор Слободан Зековић: срце је заиста било спремно да прими ријеч Божију, да прими свјетлост Божију!


У недељу пету по Пасхи, када наша Света и саборна црква слави спомен на сусрет Господа нашега Исуса Христа и жене Самарјанке, у Храму Светог Јована Владимира у Бару одслужена је Света литургија.



Светом Службом началствовао је јереј Младен Томовић, уз саслужење протојереја-ставрофора Слободана Зековића и протојереја Љубомира Јовановића. За пјевницом је одговарао Дејан Томовић уз пратњу храмовног Хора „Свети Јован Владимир“. Након што је отац Младен прочитао Свето јеванђеље, вјерном народу обратио се протојереј-ставрофор Слободан Зековић.

Говорећи о овом чудесном сусрету и разговору Господа Исуса Христа и ове жене Самарјаке, која је након тога свој живот посветила Богу, и ми је данас прослављамо као Свету Фотину, отац Слободан је казао да је то једна од најљепших прича у Светом писму:

„Њено срце је заиста било спремно да прими ријеч Божију, да прими свјетлост Божију. Она је после овог разговора постала ученица Христова, а касније и сатрудница светих апостола у њиховом светом дјелу ширења благе ријечи спасења по свему свијету. Своју љубав и вјерност Христу Господу, као и бројни други следбеници, она је посвједочила и запечатила проливањем мученичке крви.“

На крају Свете литургије отац Слободан је подсјетио све присутне да нас ускоро очекује празник Светог Јована Владимира, заштитника града Бара и упутио у дешавања која ће услиједити у наредним данима.