Type Here to Get Search Results !

Протопрезвитер-ставрофор Гојко Перовић: Ми смо заражени Божијом љубављу и храброшћу!


Бар је вечерас након три мјесеца паузе још једном показао да је окренут вјери, истини, правди и љубави. У наставку праведне борбе за очување светиња, у Саборном храму Светог Јована Владимира у Бару, барско свештенство предвођено драгим гостом, ректором Богословије Светог Петра Цетињског протојерејем-ставрофором Гојком Перовићем и уз учешће вјерног народа, служило је молебан.




Након одслуженог молебна, народу окупљеном у храму и испред њега, прво се обратио архијерејски намјесник барски, протојереј-ставрофор Слободан Зековић, замоливши да сви испоштују благослов Митрополита и да у литију која ће кренути градом пођу само чтечеви са црквеним барјацима, чланови КУД-а Свети Јован Владимир и свештенство, како би се испоштовале мјере НКТ-а.

Потом се сабраној хришћанској господи обратио ректор Богословије Свети Петар Цетињски, о. Гојко Перовић, на одушевљење присутних, очигледно жељних, како сам рече “да удахну освештани ваздух”.

„Сви смо призвани да будемо свети. Не мора нико да личи на Амфилохија или на Јоаникија или на Марка попа или попа Јанка, него свако нека иде својим путем, уз Божији благослов па ћемо се неђе, пазите – неђе једном срести. А сви знамо ђе је то – у Царству небеском”, казао је отац Гојко.

Подсјетивши на јеванђелске ријечи: „Будите мудри као змије, а безазлени као голубови”, он је казао да и вечерас треба бити мудар.

„Већ су исписани позиви за барско свештенство да се вечерас свакако јаве у полицију, због тога што смо ми овдје у порти храма”, казао је отац Гојко, док је присутни народ ову информацију дочекао са великим негодовањем.

„Ми смо храбри јер знамо да овај живот пролази и да има доста ствари пречи од овога живота и само кад то знамо овај живот има вриједности. Зато су се властодршци прерачунали. Мислили су да могу хришћани да се изброје. А како да се изброје кад ни ми сами не знамо шта у нама спава и колико људи има у једноме човјеку”, казао је отац Гојко, подсјетивши на ријечи из “Горског вијенца”.

Отац Гојко је поручио предсједнику Владе Душку Марковићу да не треба да се боји окупљених грађана да су извор заразе, јер су они већ заражени Божјом љубављу, а да ће сваки доктор потврдити да једном заражени не може то да буде опет.

“Ми смо заражени Божјом љубављу и храброшћу и ми смо овде корона фри зона”, рекао је ректор Цетињске богословије.

По поврату литије у храм, отац Слободан је свима очински са пуно љубави заблагодарио.

Вечерас је молебан служен и у Цркви Светог Николе у Старом Бару, а у наставку је улице Старог Бара освештала свештена литија.