Type Here to Get Search Results !

Епископ Фотије: Да ли смо на путу косовских јунака?


-Да се сећамо свих људи, од Косовске битке до данас, који пострадаше за крст часни и веру православну, бранећи нејач, свој народ, историју, писмо и језик, своје постојање на овим просторима, да га чувамо и да постане рај земаљски, поручио је владика Фотије.


Светом архијерејском Литургијом, којом је началствовао Његово Преосвештенство Епископ зворничко-тузлански г. Фотије, прослављен је Видовдан у Спомен-храму Светог мученика кнеза Лазара и свих светих мученика српских у касарни Војвода Степа Степановић у Бијељини.

-Драга браћо и сестре, дозволите ми да вас поздравим у овом новоосвештаном параклису Светог деспота Стефана Лазаревића – Стевана Високог, при Спомен-храму Светог мученика кнеза Лазара и свих светих мученика српских. Ми смо се увек држали Косовске етике да је земаљско за малена царство, а небеско увек и довека. Срби су се увек борили за небеске вредности које остају у вечности и Бог ће нас преко њих препознати да ли смо деца Његова или нисмо. Да ли смо на путу косовских јунака или нисмо? Да ли смо на путу јунака који пострадаше у Првом и Другом светском рату, као и у последњем Одбрамено-отаџбинском рату?, рекао је епископ Фотије.

Владика Фотије је подсетио да су борци пострадали у рату највећи јунаци српског народа и да је 25 хиљада живота уграђено у темеље Републике Српске. -Ми говоримо о својим жртвама, а поштујемо и све друге жртве. Препознатљиви смо као народ који страда, а нема мржњу у срцу - нагласио је Владика и позвао Србе да наставе путем светосавља и православља, крста и васкрсења. Владика Фотије је поручио да ће се српски народ изборити да буде заједно јер га повезује Свети цар Лазар, косовско предање и историја. Он је позвао Србе на јединство у љубави и да своју љубав православну покажу и другим народима. 

-Никога не мрзимо, опраштамо, али и не заборављамо зло, грех и злочин, рекао је епископ Фотије, који је осудио данашње страдање српског народа и православних светиња у Црној Гори и на Косову и Метохији и позвао Србе, као народ косовског завета, да не поклекну на путу спасења, Светог Саве, цара Лазара и свих косовских мученика.

-Срби су благословени дивном земљом, са свим љепотама земаљским, због чега су кроз историју на мети непријатеља који желе да отму српску земљу, чак и православне цркве. Ми морамо бити сабрани и држати се косовске етике, као наши јунаци у Великом рату, Другом светском рату и последњем рату, распећу за наш народ, да је земаљско за малена царства, а небеско увек и довека. Зато смо се борили за небеске вредности и оне ће да остану у вечности, поручио је епископ Фотије.

Након црквеног обреда у новом параклису, подигнутом у молитвеном комплексу бијељинске касарне, Владика је рекао да ће то бити духовни центар косовских мученика и српског мучеништва кроз историју.

-Да се сећамо свих људи, од Косовске битке до данас, који пострадаше за крст часни и веру православну, бранећи нејач, свој народ, историју, писмо и језик, своје постојање на овим просторима, да га чувамо и да постане рај земаљски, пожелео је владика Фотије.

У Спомен-соби погинулим борцима Војске Републике Српске Владика је служио парастос.

На видовданској свечаности за несебичну љубав, духовну и материјалну помоћ приликом изградње параклиса и објекта за паљење свећа ахијерејском похвалницом одликовани су командант бијељинске касарне пуковник Небојша Јовановић, начелник Полицијске управе Бијељина Жарко Ћосић и суграђани Љубомир Перић, Спасоје Албијанић и Божана Цимеша.

Видовдан је крсна слава Спомен-храма Светог мученика кнеза Лазара и свих светих мученика српских у бијељинској касарни, као и Трећег пешадијског /Република Српска/ пука који је смештен у тој касарни.

Своју крсну славу истовремено су обележили и Удружење потомака и поштовала ратних добровољаца и Организација старешина Војске Републике Српске.