Type Here to Get Search Results !

Епископ Јустин: Данас неко невидљиво жели да нас раздвоји да се не гледамо, не грлимо и не љубимо!


У седмој недељи по Духовима, литургијски смо прославили празник Сабора Светог архангела Гаврила. Литургију је служио Епископ жички Г. Јустин, а саслуживало је братство Храма Светог Саве у Краљеву.


Архангел Гаврило је познат као један од највише помињаних архангела кроз историју човечанства. Он се као весник радосних вести за домострој спасења јављао пророку Захарији најављујући рођење Јована Претече. Доноси лепе и радосне вести Јоакиму и Ани о рођењу Пресвете Богородице. Такође, јавља најрадоснију вест за род људски, а то је Рођење Господа и Спаситеља нашег Исуса Христа.

У српском народу архангел Гаврил има велико поштовање. То видимо кроз историју када српски народ гради многе велелепне храмове посвећене архангелу Гаврилу. О томе сведочи једна од најлепших фресака Светог архангела Гаврила приказана у Манастиру Милешеви, позната као фреска Белог Анђела, весника на гробу Господњем који женама мироносицама и роду људском објављује најрадоснију вест Васкрсења Господњег.

Данашњем литургијском сабрању присуствовао је верни народ. Епископ Јустин је у беседи честитао празник и славу свима који славе Сабор Светог архангела Гаврила. Владика је тумачио прочитано Јеванђеље на Литургији које говори о томе како Господ исцељује слепце, док Га фарисеји као слепи духовним видом нападају да то чини нечистом силом. Из несебичне љубави према роду људском, Господ је чинио да слепи прогледају, да хроми ходе, да се обузети исцељују. По речима Светог Писма, када би се сва доброчинства Господња записала у цели свет не би стале књиге о њима.

Данас неко невидљиво жели да нас раздвоји да се не гледамо, не грлимо и не љубимо. Владика је рекао да је све то Господ дозволио не због своје немоћи, него због своје моћи. То је допуштено са разлогом, да ми хришћани више и искреније приступамо Господу. Епископ Јустин се у својој беседи осврнуо на пример апостола Павла који каже: Када сам слаб, онда сам јак. Ово је охрабрење и за све нас данас.

По возгласу Са страхом, вером и љубављу приступите, верни народ је приступио Светом Телу и Крви Господа Христа. Литургијско сабрање су улепшали појци Храма Светога Саве.