Type Here to Get Search Results !

Епископ Јован: Једино очима вере видимо добро другог човека!


У недељу, 5. јула 2020. године у селу Копљари код Аранђеловца, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Господин Јован је служио Свету Архијерејску Литургију, уз саслуживање Архијерејског намесника орашачког, протојереја-ставрофора Миће Ћирковића, Архијерејског намесника опленачког, протојереја-ставрофора Миладина Михаиловића, протојереја Љубише Ђураша, протонамесника Александра Миловановића, јерођакона Василија (Старовлаха), ђакона Стевана Илића и ђакона Александра Бабића.


Свету Литургију су својим појањем украсили чланови хора “Света Анастасија Српска” из Аранђеловца, који су данас прославили славу хора.

Након читања Светог Јеванђеља, Епископ Јован је верне поучио својом беседом, а претходно је свим вернима и хору честитао славу: “Ко верује, њему је све могуће. Капетан тражи од Господа да му слуга оздрави, а у то време слуге су сматране за људе који мање вреде и мање значе од других. Капетан показује своју веру речима: “Нисам достојан да уђеш под мој кров” и “Само реци реч и оздравиће слуга мој”. Епископ наглашава да се чуда дешавају тамо где има вере. Хришћанска љубав не гледа ко је ко. Бог тражи да волимо другог човека као што волимо себе. Вера мора да буде дубока, не површна. Све је могуће ономе који верује, а та вера нас крепи и снажи. Човек може све изгубити осим вере. Разлику између наде и безнађа чини управо та вера. После сваке ноћи долази дан. Вера нас враћа из очаја у оптимизам. Она нас покреће и све осмишљава. Све је могуће тамо где је вера јака, браћо и сестре. Вера је дар Божији предат од Господа. Једино очима вере видимо добро другог човека. На самом послетку своје беседе нас је поучио значају и улози Свете Анастасије, мајке нашег највећег просветитеља и учитеља Светога Саве.